четвер, 26 квітня 2012 14:21

"Хитка свобода слова": в США морпіха судили за критику президента у соцмережі

Сержанта американської морської піхоти Гаррі Штейна буде звільнено з військової служби за розміщення у його блозі на сайті Facebook різкої критики на адресу президента США Барака Обами, повідомляє BBC.

Формальною причиною звільнення Штейна стало порушення положень армійського статуту, що обмежують свободу висловлювань військових, повідомляє командування морської піхоти.

При цьому, за словами військових прокурорів, сержант неодноразово ігнорував попередження своїх командирів, які казали йому про неприпустимість таких дій.

У блозі Штейн назвав Обаму своїм ворогом, а також писав, що не стане виконувати його наказів, якщо вони призведуть до порушення прав американських громадян. Він також розміщував карикатури із зображенням президента.

При цьому морський піхотинець зазначав, що висловлює лише власні думки.

Рішення про звільнення за невиконання статуту буде означати, що Штейн, який прослужив у морській піхоті близько 10 років, позбавляється всіх пільг для ветеранів збройних сил.

В ході слухань сержант наполягав, що може розміщувати коментарі про президента Обаму, оскільки американська конституція гарантує свободу слова.

У збройних силах США існує давня традиція обмеження висловлювань військовослужбовців, яким зокрема заборонено критикувати президента, бо він за посадою є головнокомандувачем.

Разом з тим, дії Штейна підтримали двоє американських конгресменів, а також Американський союз захисту громадянських свобод, які вважають, що статутні положення про заборону критики можна трактувати дуже широко, і командири не розуміють їхнього змісту.

Зараз ви читаєте новину «"Хитка свобода слова": в США морпіха судили за критику президента у соцмережі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути