Ексклюзиви
пʼятниця, 06 липня 2012 13:04

Гостинний двір продадуть без конкурсу, а з Українського дому зроблять ковзанку

Гостинний двір продадуть без конкурсу, а з Українського дому зроблять ковзанку
Всередині двору продаватимуть одяг і їжу. Фото: kyiv.comments.ua

Громадські активісти та архітектори вимагають від президента України ветувати законопроект, яким Гостинний двір виключено зі списку пам'яток архітектури, які не підлягають приватизації. Закон називається "Про внесення змін в деякі законодавчі акти України відносно сприянню іпотечному кредитуванню. Про це активісти заявили на сьогоднішній прес-конференції.

"Гостинний двір дуже привабливий актив. Щоб уникнути конкурсів на приватизацію, треба провести реконструкцію. Вона вже проходить — невідомі зламали приміщення "Театру на Подолі". Після реконструкції по паперах Фондові держмайна пред'являть, що внаслідок реконструкції вартість Гостинного двору збільшилась на 25 відсотків. За українським законодавством орендатор може продати об'єкт без конкурсу: приходить потрібний оцінник і на об'єкті можна заробити сотні мільйонів гривень. Таку схему і реалізовують зараз із Гостинним двором", - заявив активіст "Збережем старий Київ", Ігор Луценко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гостинний двір дозволили приватизувати

З його слів, прихованою приватизацією цього об'єкту займається голова Державного управління справами Андрій Кравець. Люди з його оточення зараз активно намагаються залучити інвестора.

Юрист в області захисту Культурного спадщини Марина Соловйова зазначила, що згадану вище поправку до законопроекту, а саме пункт №9, вніс депутат від НУ-НС Олександр Клименко. Цей пункт не обговорювався і не погоджувався, наголосила вона.

"Закон має бути ветований президентом, бо він підставляє його самого, адже законопроект проголошується Соціальними ініціативами Президента", - запевняє Соловйова.
Зі слів активістів, після реконструкції у підвальній частині Гостинного двору буде розміщено продуктовий магазин, а на  вищих поверхах — бутіки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проведуть конкурс з альтернативного облаштування Гостиного двору

Заступник голови Української спілки охорони пам'яток історії і культури, Микола Пархоменко, зауважив, що законопроект не пройшов Комітет Верховної Ради з питань культури і духовності

"Це була тиха схема рейдерського захоплення об'єкту права державної власності. Приватизація — це на так страшно, бо у всьому світі переважна більшість пам'яток перебуває у приватних руках, але за умови їх ремонту і реставрації, а також збереження первозданного вигляду. Якби так було у нас — ми б це рішення підтримали. А так річ іде про реконструкцію, тобто знищення", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві відкрили пам'ятник "Буровій вишці Бойка"

Ігор Луценко також повідомив, що сьогодні о 13.00 активісти проводитимуть акцію біля Адміністрації Президента і вимагатимуть ветувати цей скандальний законопроект.
За такою ж схемою збираються реконструювати і Український  дім: там буде збудовано каток і ресторани.

Зараз ви читаєте новину «Гостинний двір продадуть без конкурсу, а з Українського дому зроблять ковзанку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути