Ексклюзиви
субота, 31 травня 2014 22:00

Генерала Кульчицького поховали біля Героїв Небесної Сотні
8

Фото: Юлія Ліпіч

З генерал-майором, начальником управління бойової та спеціальної підготовки Національної гвардії України Сергієм Кульчицьким сьогодні з 10 ранку до 15.00 прощалися у Львові.

Він загинув 29 травня під Слов'янськом Донецької області. Зранку з генерал-майором прощалися у каплиці на території військової частини №4114 на вул. Стрийській. Відспівували у храмі Святого Рівноапостольного Великого князя Володимира. Згодом тіло повезли у квартиру на сусідній вул. Науковій, де Кульчицький мешкав з родиною. У нього залишилася дружина Надія, син Валерій та матір. Поховали на кладовищі-музеї "Личаківський цвинтар" у центральній частині міста. Могила поряд з похованнями Героїв Небесної Сотні.

На похорон зійшлося понад 2 тис людей. В основному – військовослужбовці, міліція. Дехто прийшов з дітьми. Цілий день йшов дощ – люди ховалися під парасолями. До воріт частини труну з тілом везли на військовій машині, згодом перенесли у катафалк. Серед вінків – від депутатів Верховної Ради, Міністерства МВС України.

"Я проходив службу у першій ротації під командуванням генерал-майора Кульчицького зі своїм першим батальйоном. Гелікоптер був збитий комплексом ПЗРК, у якому знаходився генерал-майор, бійці спецпідрозділу "Ягуар" та "Беркуту". Гелікоптер упав, сталося загоряння. Про результат ви знаєте, -каже на похороні командир першого батальйону Національної гвардії України, старший лейтенант гвардії Олексій Пальваль. Він разом з Кульчицьким перебував під Слов'янськом. – Під час служби генерал жив на рівні солдат, разом із ними – як і де доводилося. Їв перлову кашу, спав у наметах. Завжди користувався авторитетом у солдатів та офіцерів, був дуже хорошою людиною і завжди підтримував інших. Коли їхали на Схід, він кожному повторював: все буде добре. Якщо я скажу, що це була мужня людина, я нічого не скажу. Це людина, яка без бронежилету ходила на бойові завдання. Повірте, таких більше немає".

Коли труну заносять на цвинтар, включають пісню "Пливе кача". Згодом грає військовий оркестр. Тричі вистрілюють в небо. Серед присутніх - начальник міліції Львівщини Дмитро Загарія, начальник міліції Львова Сергій Зюбаненко, секретар Львівської міської ради Василь Павлюк. Слово бере міський голова Львова Андрій Садовий.

"Плаче родина, плачуть друзі, плаче небо. Це велике горе, це велика біда. Біда для всіх нас. Те, що ми бачимо щодня, що робиться на сході нашої держави, - це наша трагедія. Тільки завдяки таким мужнім генералам цієї біди є менше. Вони на свої груди приймають кулі, які могли попасти у кожного з нас з вами. Вони просто віддають своє життя. Дякую родині за вашого батька, сина, дякую всім за вашого друга, за гідного генерала, - зазначив Андрій Садовий".

Митрополит львівський Макарій провів поминальну панахиду. Розповів, що доручив усім парафіям молитись за упокій душі генерала: у Львівській, Волинській і Таврійській єпархіях.

Генерал-майор Сергій Кульчицький очолював військову частину № 3002 у Львові, обіймав посаду заступника начальника управління Західного територіального командування внутрішніх військ. 29 травня був поблизу Слов'янська Донецької області в районі проведення АТО. Після розвантаження продуктів та висадки зміни на четвертому блок-посту, повертався в зворотному напрямку. Гелікоптер МІ-8 Національної гвардії України, в якому був генерал, попав під обстріл та був підбитий. Лише один пасажир на борту гелікоптера вижив. Зараз у тяжкому стані. 

Зараз ви читаєте новину «Генерала Кульчицького поховали біля Героїв Небесної Сотні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути