четвер, 14 січня 2010 17:29

Гаїті загрожує ще один землетрус - сейсмолог (ВІДЕО)

Гаїті загрожує ще один землетрус - сейсмолог (ВІДЕО)

На Гаїті ймовірно очікується ще один землетрус, розповів сейсмолог д-р Павел Віяч з Інституту геофізики Польської академії наук в інтерв"ю з кореспондентом журналу Newsweek.

Сейсмолог повідомив, що останній землетрус досі не можна вважати закінченим, адже подальші сейсмічні поштовхи є природними для такого роду явищ.

"Не виключено, що в найближчі декілька днів або тижнів відбудеться ще один поштовх, хоча й не таке сильний, як основний", - сказав він.

Віяч розповів, що занепокоєння також викликає те, що на північ від Гаїті межують дві тектонічні плити. Землетрус у вівторок стався не там, однак через нього значно змінився розподіл напруження у зоні контакту тектонічних плит. Вчений не виключає, що це призведе до наступного землетрусу.

Попередній землетрус на Гаїті стався в 1761 році і незабаром після цього в 1770 році. Сейсмолог очікує, що цього разу буде так само, і за дев"ять-десять років станеться нове звільнення напруги на межі тектонічних плит. Якщо так, землетрус викличе цунамі, яке з півночі вдарить по Гаїті, однак в силу географічних умов столиця країни Порт-о-Пренс, постраждає значно менше, ніж цього разу.

На запитання, де ще в світі незабаром очікуються землетруси, д-р Віяч відповів, що в зоні ризику знаходяться Мармурове море, а також Румунія.

"Американці дуже хвилюються через Сан-Франциско, однак думки сейсмологів розділилися. Одні стверджують, що період повторення сильних землетрусів складає 100 років, а інші - 250. Якщо прийняти точку зору перших, то справді існує привід для хвилювань", - сказав д-р Віяч.

Вчений розповів, що наступна сейсмічна загроза знаходиться в районі Сіетла і Ванкувера, де раз на 500 років, відбувається потужний землетрус силою більш ніж 9 градусів за шкалою Ріхтера.

"Однак, життя часто руйнує наші прогнози. Ми очікуємо катастрофу в одному регіоні, а вона трапляється зовсім в іншому, найкращим чому прикладом стало Гаїті", - додав сейсмолог.

Переклад: Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Гаїті загрожує ще один землетрус - сейсмолог (ВІДЕО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути