вівторок, 11 травня 2010 21:14

Фесенко: "У російських підручниках є антиукраїнська пропаганда"

Фесенко: "У російських підручниках є антиукраїнська пропаганда"

Українські підручники з історії виховують в українцях ненависть до росіян. Такий висновок можна зробити зі слів російського депутата Держдуми від партії "Єдина Росія", політолога Сергія Маркова. Він хоче добитися, "чтобы эти учебники отвечали исторической правде".

"Не коректно на території іншої держави російському політику давати такі поради, - вважає керівник Центру політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко. - Якщо б хтось з наших політиків подібним чином висловлювався у Росії, то це б отримало негативну оцінку з боку їх влади та політиків. Треба зберігати хоча б елементарну дипломатичну етику та коректність. Підручники з історії України є нашими підручниками, нашою внутрішньою справою. У нас є різні думки як подавати різні історичні події, проте це, знов таки, - наша внутрішня справа".

Політолог каже, що погоджується із Марковим у тому, що у підручниках чи творах мистецтва треба уникати ксенофобії.

"Але це більшою мірою стосується самих росіян. У їхніх підручниках можна знайти чимало перекручувань, які можна вважати антиукраїнською пропагандою. Це простежується у деталях. У кіно формують образ українця-зрадника. А у кожна українська подія в російських новинах перетворюється на інструмент політичної пропаганди"

Фесенко вважає, що такі заяви можуть частково впливати на заяви та дії українських політиків - зокрема міністра освіти Дмитра Табачника:

"Звісно, у нього є своя позиція й він не керується заявами росіян. Але може до них прислухатися. Якщо будуть друкуватись нові підручники, нам треба уникнути чергової ідеологізації історії. Не варто кидатись з однієї крайності в іншу. Коли існують різні принципові тлумачення - їх можна давати обидва. Критикують, наприклад, ОУН-УПА за те, що вони вели військові дії проти радянських військ. Але тут же доречно згадувати, що вони також воювали й проти німецької армії. Такий виважений підхід не буде давати нових конфліктів. Й це не буди виконанням чийогось політичного замовлення".

Нагадаємо, що учора у Севастополі після засідання відділення Громадської організації "Центр соціально-консервативної політики" Марков заявив:

"Речь не может идти о том, что это - внутреннее дело Украины. Мы не позволим, чтобы через эти учебники на нас, россиян, натравливали ненависть молодого поколения. Мы должны добиться, чтобы эти учебники отвечали исторической правде. Это, кстати, европейский подход. Мы - европейцы. А те, кто писал эти учебники - вакарчуки, ющенки - они антиевропейцы".

На засіданні центру розглядали тему "Роль великой Победы в истории братских народов СССР".

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Фесенко: "У російських підручниках є антиукраїнська пропаганда"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

31

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути