понеділок, 07 червня 2010 14:21

Євро може зникнути вже через п'ять років - експерти

Євро може зникнути вже через п'ять років - експерти

Нестабільна економічна ситуація у низці країн, що входять в Євросоюз, може привести до кінця ери євро вже через п'ять років. Майбутнє валюти єврозони серйозно турбує провідних фінансових спеціалістів, які прогонозірують Європі похмуре майбутнє.

Фахівці Управління з фінансового регулювання і нагляду (FCA) Великобританії провели наймасштабніше тестування з моменту завершення виборів до парламенту і проаналізували фінансові ризики зарубіжних країн, зробивши прогноз майбутнього євро. Дослідження, проведене за участю 25 провідних економістів фінансового центру ЄС, показало, що половина з них не вірить, що єдина валюта єврозони зуміє проіснувати більше п'яти років.

Плачевний стан державного бюджету багатьох країн Євросоюзу, в числі яких Греція, Португалія, Іспанія, Італія та Ірландія, призвів до зниження вартості євро по відношенню до долара до чотирирічного мінімуму. 12 провідних економістів Сіті з 25, що взяли участь у дослідженні, висловили свої сумніви в здатності євро протриматися на плаву в найближчі п'ять років. Лише вісім учасників опитування вірять у світле майбутнє єдиної європейської валюти, ще п'ятеро відмовилися робити будь-які прогнози.

Деякі з опитаних зробили навіть більш негативні прогнози. Ендрю Лілік з дослідницької організації консерваторів Policy Exchange вважає, що економічні проблеми, з якими зіткнулося євро, призведуть до революції або державного перевороту в Греції. Колишній член комітету з грошової політики Банку Англії і професор коледжу при Дармутському університеті Девід Бленчфлауер пророкує вихід Німеччини з єврозони в зв'язку зі зростаючим небажанням німців допомагати проблемним країнам Євросоюзу. На його думку, політичні ускладнення з-за розпаду євро можуть зайти дуже далеко.

Інші експерти висловили побоювання, що Євросоюз втратить від трьох до чотирьох членів, включаючи Грецію, Португалію і, можливо, Ірландію. "Можливо, з'явиться багаторівневе членство в ЄС і механізм для входження і виходу із зони єдиної валюти. Думаю, що проект виживе, але не в існуючій формі", - висловив свою думку Пітер Уорбертон з організації Economic Perspectives.

Похмурі прогнози експерти зробили, незважаючи на створення в минулому місяці європейського стабілізаційного фонду обсягом в $1 трлн. Що стосується Великобританії, зростання її економіки фахівці бачать на 1% повільніше, ніж раніше передбачало міністерство фінансів.

На початку травня глава Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу заявив, що будь-які спроби дестабілізувати євро приречені на провал. Коментуючи ухвалення рішення створити європейський стабілізаційний фонд, Баррозу попередив, що "будь-яка спроба послабити стабільність євро потерпить невдачу". "Ми зробимо все необхідне, щоб захистити стабільність євро", - зазначив він.

Infox

Зараз ви читаєте новину «Євро може зникнути вже через п'ять років - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути