четвер, 09 квітня 2009 20:36

ЄС "наїхав" на Молдову через Румунію

ЄС "наїхав" на Молдову через Румунію
Європейський Союз закликав Молдову нормалізувати відносини з Румунією, яку напередодні молдавська влада звинуватила в причетності до заворушень у центрі Кишинева, виславши Посла Румунії.

Як повідомляє молдавське інформаційне агентство "ІНФОТАГ", у спільній заяві ЄС сказано, що Молдова повинна мати гарні відносини з Румунією – "сусідом і членом Євросоюзу".

"Ми закликаємо молдавську владу та учасників акцій протесту дотримуватися конституційних прав і не вдаватися до насильства", - наголошується в заяві.

Міністр закордонних справ Румунії Крістіан Діаконеску назвав запровадження Молдовою візового режиму для громадян Румунії "необдуманим і дискримінаційним вчинком Кишинева".

Він нагадав, що угода, підписана між Молдовою і Єврокомісією, передбачає, що республіка може запроваджувати візи для окремих категорій відвідувачів, а не для всіх громадян країни.

"Рішення влади Молдови порушує Угоду, оскільки її влада повинна була направити інформацію до Брюсселя за 48 годин до цього. Досі туди нічого не надходило", - сказав міністр.

Він повідомив європейським структурам про події в Молдові і зажадав від молдавської влади надати інформацію, чи є серед арештованих учасників акцій протесту громадяни Румунії, щоб працівники Консульства Румунії в Кишиневі могли поговорити з ними.

Також МЗС Румунії рекомендував громадянам країни утриматися від поїздок до Молдови.

8 квітня Президент Молдови Володимир Воронін заявив про запровадження візового режиму з Румунією. Він вважає, що Румунія причетна до масових акцій протесту, які відбулися в країні після парламентських виборів.

"У всіх процесах, які відбуваються у нас, замішана Румунія. Терпіння теж має межі. Нам відомі автори цих подій, частина з них втекла", - заявив Воронін.

Також Міністерство закордонних справ і євроінтеграції Молдови оголосило персонами нон грата двох працівників Посольства Румунії.

Своєю чергою, Міністерство закордонних справ Румунії категорично відкинуло звинувачення офіційного Кишинева у втручанні Румунії у внутрішні справи Молдови.

Візовий режим між Молдовою та Румунією набирає чинності сьогодні, 9 квітня, візи будуть безплатними.

За матеріалами: УНІАН, Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «ЄС "наїхав" на Молдову через Румунію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути