вівторок, 21 липня 2009 08:42

Екс-президенту Перу додали 7,5 років нового терміну

Екс-президенту Перу додали 7,5 років нового терміну
Верховний суд Перу в понеділок засудив колишнього президента Перу 70-річного Альберто Фухіморі до 7,5 років позбавлення волі у справі про дачу хабара розміром в 15 мільйонів дол.

Цього разу Фухіморі звинувачували в тому, що під час президентства він виплатив 15 мільйонів доларів своєму помічникові Владимиро Монтесіносу.

Владимиро Монтесінос понад десять років очолював спецслужби країни і був найближчим помічником Фухіморі. Після того як у вересні 2000 року всі світові телеканали обійшли кадри, на яких зафіксовано момент підкупу Монтесіносом опозиційного депутата, вибухнув найбільший в історії південноамериканського держави скандал, який став причиною відсторонення від влади Фухіморі.

Захист Фухіморі запевняв, що Монтесінос отримав гроші як компенсацію за час служби, однак, на думку звинувачення, останній отримав цю суму в обмін за своє мовчання.

Сам засуджений, хоча і не заперечує факт передачі грошей, категорично відмовляється визнати це діяння злочинним.

Відразу після оголошення вироку екс-президент заявив про те, що оскаржить рішення суду.

"Це було не політичне рішення. Винесений сьогодні вирок оснований на фактах", - прокоментував вердикт суддя Сесар Сан Мартін.

У листопаді 2000 року Фухіморі як президент Перу попрямував на саміт країн Азіатсько-Тихоокеанського співробітництва (АСЕАН), однак через кілька днів опинився в Токіо, звідки по факсу попросив керівництво перуанського парламенту про добровільну відставку.

Уряд Японії відразу ж оголосив, що не буде розглядати ніяких прохань про екстрадицію колишнього перуанського президента, який до того часу отримав японське громадянство.

В 2003 році Інтерпол оголосив офіційний розшук опального екс-президента і видав ордер на його негайний арешт.

Восени 2005 року Фухіморі оголосив про намір повернутися в Перу і балотуватися на посаду глави держави на майбутніх президентських виборах. Однак коли він прилетів в Чилі, його затримала місцева влада у зв"язку з наявним між Перу і Чилі договором про екстрадицію. Після декількох місяців перебування в чилійської в"язниці Фухіморі був виданий Перу, де в грудні 2007 року проти нього розпочався судовий процес.

Альберто Фухіморі потрапив до десятки найбільш корумпованих світових лідерів, список яких представив Світовий банк у штаб-квартирі ООН. За оціночними даними, за десять років свого правління в 1990-2000 роках перуанський диктатор викрав близько 200 мільйонів доларів у свого народу.

З 2007 року Фухіморі також відбуває шестирічний термін за звинуваченням в корупції і зловживанні посадовими повноваженнями.

У квітні 2009 року він був визнаний судом винним у порушенні прав людини і засуджений до 25 років позбавлення волі, однак подав апеляцію на це рішення.

За матерiалами: Lenta.ru, РІА Новості.

Зараз ви читаєте новину «Екс-президенту Перу додали 7,5 років нового терміну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути