середа, 08 квітня 2009 09:12

70-річному екс-президенту Перу "дали" 30 років

70-річному екс-президенту Перу "дали" 30 років
Спеціальний трибунал визнав колишнього президента Перу Альберто Фухіморі винним в порушеннях прав людини. Суддя вважає провину Фухіморі повністю доведеною. Як очікується, вирок Фухіморі проголосять 7 квітня. Максимальне покарання, яке йому загрожує, складає 30 років ув"язнення.

70-річний колишній президент звинувачувався в тому, що під його керівництвом спеціальний армійський загін на початку 1990-х років здійснював злочини проти членів ліворадикальних озброєних угруповань.

У суді розглядалися декілька епізодів. Один стосувався вбивства в листопаді 1991 року 15 осіб в передмісті Ліми, інший стосується липня 1992 року. Тоді військові викрали і убили дев"ять студентів університету і їхнього професора.

Крім того, суд розглянув справу про викрадання бізнесмена і журналіста в 1992 році. Тим часом, Фухіморі заявив про свою невинність і назвав судовий процес над ним політично мотивованим.

Фухіморі  хворий на гіпертонію та рак

Процес над Фухіморі, що тривав 15 місяців, став найдовшим за всю історію Перу. Фухіморі став першим лідером латиноамериканської країни, який з"явився в своїй країні перед судом зі звинуваченнями в порушенні прав людини. На даний час колишній президент відбуває шестирічний термін покарання.

Фухіморі, який очолював Перу з 1990 по 2000 рік, хворий на гіпертонію та рак. Опитування, яке проводилися в країні, демонструють, що більшість громадян вважають його винним. Тим часом дочка Фухіморі Кейко, яка має намір боротися в 2011 році за пост президента, оголосила про намір помилувати свого батька в разі перемоги на виборах. Згідно з соціологічними дослідженнями, більшість жителів Перу готова вибрати її президентом, повідомляє Reuters

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «70-річному екс-президенту Перу "дали" 30 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути