вівторок, 25 листопада 2008 12:55

Експерти вважають, що обвалу ринку іпотеки не буде

Експерти вважають, що обвалу ринку іпотеки не буде

Середня ставка по іпотечних кредитах на вторинному ринку в гривні за тиждень зросла на 0,73% річних, причому такі кредити сьогодні пропонують всього лише три банки. Експерти при цьому вважають, що ситуація з іпотекою не вплине на вартість нерухомості.

За даними компанії Простобанк Консалтинг, на початку тижня середня реальна ставка по кредитам на вторинному ринку житла строком на 20 років склала 24,84% річних. При цьому на початку минулого тижня вона становила 24,11%. Таким чином, підвищення склало 0,73% річних. Такі значні зміни процентної ставки сталися через те, що два банки з трьох, які пропонують такі кредити (Ощадбанк Росії (Україна), Форум, Правекс-Банк), підняли номінальні ставки на 1 і 3,5 відсоткових пункти.

"Істотне зростання ставок за іпотечними кредитами - це серйозна передумова до того, що такі кредити в майбутньому можуть стати проблемними, оскільки велика ймовірність того, що позичальник виявиться не в змозі обслуговувати борг. А це означає, що у кредитора може виникнути необхідність реалізації нерухомості, що перебуває в заставі по іпотеці. Що в разі, якщо явище стане масовим, неминуче відіб"ється на вартості нерухомості у бік зниження" - вважає Ольга Онуфрійчук, виконавчий директор компанії Простобанк Конслатінг.

Незважаючи на очікуване падіння цін на житлову нерухомість, а також підвищення ставок за вже виданими кредитами, експерти вважають, що обвалу ринку іпотеки не станеться.

"Банки України не можуть переглянути умови так жорстко і до такого ступеня, щоб виникла необхідність змінити власників нерухомості, і не втратити при цьому грошей. Пошук нового платоспроможного власника буде досить проблематичним, якщо врахувати за якими цінами купувалась житлова нерухомість, - пояснює Олексій Зеркалов, радник інвестиційно-банківського департаменту Dragon Capital. - Тому якщо кредит погашається в термін, банк навряд чи піде на крайні заходи (реалізація предмету застави). Можливо, тільки у випадку, якщо будуть проблеми з погашенням кредиту.

Банки зацікавлені, щоб на ринку залишалося менше проблемного житла, тоді ціни можна спробувати утримувати на поточному рівні, в іншому випадку, ціни можуть стрімко піти вниз. У будь-якому випадку, банки вже дали зрозуміти, що вони не будуть наповнювати ринок заставним житлом з проблемних кредитів".

Зараз ви читаєте новину «Експерти вважають, що обвалу ринку іпотеки не буде». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути