вівторок, 02 лютого 2016 05:05

Експерт розповів, як довго Москва зможе продовжувати газовий шантаж

Експерт розповів, як довго Москва зможе продовжувати газовий шантаж
Фото: proukrainu.info

Кремлівське керівництво продовжуватиме використовувати поставки газу в Європу як засіб економічного й політичного тиску доти, поки країни не реалізують диверсифікацію джерел та вдосконалення системи газорозподілу.

Про це розповів у коментарі Укрінформу засновник та директор Центру енергетики, природних ресурсів та геополітики Аріель Коен.

"Ця ситуація (щодо впливу РФ на Європу – ред.) продовжуватиметься, поки зберігатиметься монополія поставок російського газу", - зазначив експерт.

Він констатував, що Москва вже давно використовує газ як "войовничий" інструмент зовнішньої політики, або якщо говорити по-іншому, як "газозброю". Якщо ви хочете більш дешевий газ, як, наприклад у Вірменії або Білорусі – ви маєте підтримувати зовнішню політику Москви, пояснив Коен.

За його словами, Європа може позбутися цієї залежності, якщо реалізує два чинники.

"По-перше, потрібно географічно збільшити кількість джерел поставок. По-друге, необхідне удосконалення системи розподілу газу", - зазначив Коен.

Він зауважив, від цього страждають, більшою мірою, країни Південної та Південно-Східної Європи. У центрально-європейському регіоні ситуація дещо відмінна, оскільки країни мають доступ до LNG-терміналів, або інтерконекторів, такі як Чехія, Польща, Словаччина (остання здійснює реверс газу в Україну - ред.).

Що ж стосується ситуації в самій Україні, то, на переконання Коена, вона й так "втратила 25 років, упродовж яких могла позбутися залежності від російського газу". У цьому зв'язку він зауважив, що "Україна може й повинна отримувати альтернативний газ з Європи та Азербайджану".

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, як довго Москва зможе продовжувати газовий шантаж». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути