субота, 17 серпня 2013 22:15

Екологи поскаржились Пшонці на бездіяльність Держекоінспекції

Екологи поскаржились Пшонці на бездіяльність Держекоінспекції
Фото: www.dei.mk.ua

Національний екологічний центр України (НЕЦУ) звернувся до Генпрокуратури України із скаргою на бездіяльність Державної екологічної інспекції.

Як стало відомо Gazeta.ua, екологи звинуватили Держекоінспекцію у тому, що вона відмовляється боротись з незаконною торгівлею через Інтернет червонокнижними тваринами.

"Після скандального випадку викрадення пташенят журавля-красавки на Херсонщині було відкрито кримінальну справу за ч.1.ст.249 Кримінального кодексу України, – розповів заступник голови НЕЦУ Олексій Василюк. - Проте боротьба із торговцями червонокнижними видами виявилась менш привабливою справою для контролюючих органів".

За словами громадського діяча, Генеральна прокуратура переслала лист НЕЦУ до  Державної екологічної інспекції. Та, в свою чергу, відписалась, що не може здійснити перевірку, оскільки у скарзі екологів не вказано, хто конкретно здійснює торгівлю та юридична адреса підприємства.

"Власне для виявлення цього і готувалось наше звернення, адже йдеться про нелегальну протизаконну торгівлю. Проте зателефонувати за вказаними у нашому листі телефонами екоінспектори не можуть. Або вони просто загубили окуляри і не можуть прочитати у нашому листі всіх контактів незаконних торговців", - зазначив Василюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Екологи просять СБУ та МВС зупинити нелегальний продаж рідкісних птахів

Нагадаємо, у липні цього року Національний екологічний центр звернувся до Генеральної прокуратури України з листом, в якому повідомив, що розплідник "Декоративні голуби та інші екзотичні тварини" пропонує продаж журавля-красавки та сірого журавля за договірною ціною. Були також виявлені й інші організації, які здійснюють торгівлю рідкісними птахами.

У своєму зверненні екологи просили провести слідчі дії, виявивши осіб, чиї контакти вказані в оголошеннях та перевірити законність торгівлі вказаними видами та законність володіння ними, вилучити їх у незаконних власників та передати у зоологічні парки для реабілітації.

Слід зазначити, що закон України "Про червону книгу України" забороняє вилучення з природи  особин видів, занесених до Червоної книги України, а також їх комерційне використання.

Зараз ви читаєте новину «Екологи поскаржились Пшонці на бездіяльність Держекоінспекції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути