субота, 29 вересня 2012 00:20

Днями завершився ІІІ Міжнародний Конгрес "Європейська молодь за світ без насильства"
8

Понад 2 тисячі студентів з 10-ти європейських країн зустрілися у Кракові, Польща, аби власними очима побачити місце страждань мільйонів євреїв, циган та ув'язнених х різних частин Європи і колишнього Радянського Союзу. Світлана Панасюк, 21-річна студентка Львівського національного університету імені І.Франка повернулась з Конгресу і розповіла кореспонденту gazeta.ua про поїздку.

"Конгрес тривав 3 дні. – каже студентка. - Я дізналась про нього від подруги, вирішила поїхати. Коштувала поїздка 90 євро, в ціну входили шенген, автобус, проживання, екскурсії та харчування. На Конгресі були великі групи студентів зі Львова, Києва, Івано-Франківська, були студенти й з Тернополя, Хмельницького, Луганська, Донецька."

Першого дня для студентів була організована зустріч зі свідками Шоа.

"Ми мали зустріч з чоловіком, який вижив після того, як у 13 років з сімє'ю потрапив до освенціма. – продовжує дівчина. – Він єврей, 1930-го року народження, з дивним ім'ям Іцхак, здається. Коли його батька забирали в концтабір, хлопець збрехав, що йому 14 років, хоча насправді було 13, щоб залишитись з сім'ю. Єврей казав, що вкінці війни багато людей помирало від голоду.

Батько Іцхака теж помер, а хлопець вийняв акуратно його золоті зуби і поставив біля тіла, щоб вандали не понівечили тіло тата. Де матір, він не знав все життя, рік тому, з'ясувалось, що вона померла відразу після звільнення з табору."

"Свою історію розповіла також циганка Рита. – ділиться спогадами Світлана. - Тоді всіх циганів стерилізували. Мати Рити була вже вагітна. Коли дізнались, що у неї будуть близнята, дозволили їх залишити.

Коли дівчата народилися, жінку таки стерилізували, а дітей забрали. І з 6-тижневого віку над дівчатками відомий німецький лікар, щоправда, я не можу зараз пригадати його ім'я, проводив експерименти. Він хотів вивести ген ідеальної раси – робив уколи в очі, щоб змінити їхній колір. У Рити досі видно шрами біля очей, сестра померла ще дитиною."

Світлана Панасюк каже, були студенти, які плакали, бо одне читати, дивитись фільми про ці події, а зовсім інше – слухати очевидців, бачити місця страждань і катувань людей. Студенти відвідали також Аушвіц 1, Аушвіц 2 (Біркенау) – "табір смерті", Аушвіц 3, концентраційні табори біля міста Освенцім.

"Страшно було. Фотографії, 7 тон обрізаного жіночого волосся, зубні щітки, взуття кімната валіз – у в'язнів забирали валізи, з якими вони приїжджали, розбирали їх: окремо взуття, окремо - фотографії, окремо – коштовності і переправляли це все в Німеччину на продаж або переробку. Масштаби самих таборів та умови. Моторошно. В експозиції виставки – те, що залишилось після капітуляції Німеччини. Німці намагались все знищити, палили фотокартки, крематорії. Залишилось всього 200 фотографій із тих, які привозили зі собою в'язні і які самі фашисти знімали. Була фотографія жінки, яка потрапила до концтабору з вагою 75 кілограмів, а вийшла, маючи 25 кілограмів. Але вижила."

"Ми мали також зустріч з кардиналом Кракова, з колишнім секретарем Папи Іоана Павла ІІ, молилися за всіх, хто помер в концтаборах - не тільки за жертв, а й за кривдників, адже згодом їх та же ж і розстріляли, а начальника тюрми, коли засудили, то повісили в освенцімі. Знаєте, найголовніше, Рита та Іцхак кажуть, що вони люблять світ і ні на кого не тримають зла, навіть на тих, що над ними знущалися. Вони закликають будувати світ без ненависті та насильства."

Зараз ви читаєте новину «Днями завершився ІІІ Міжнародний Конгрес "Європейська молодь за світ без насильства"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути