середа, 28 жовтня 2015 12:05

Депутати звільнять виші від формального працевлаштування студентів

Депутати звільнять виші від формального працевлаштування студентів

Група народних депутатів пропонує скасувати обов'язок ВНЗ працевлаштовувати випускників

Відповідний законопроект про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" зареєстровано в парламенті. Проект закону передбачає внесення змін у частині працевлаштування випускників, зокрема, скасування обов'язку вишів працевлаштовувати своїх випускників.

"В складних умовах ринкової економіки повинні бути гарантії працевлаштування молодих спеціалістів, особливо тих, хто навчається за державний кошт", - каже Gazeta.ua Микола Жулинський, радник президента України, екс-віце-прем'єр України, академік, директор Iнституту літератури ім. Шевченка НАН України.

На думку експерта, потрібно вивчати західний досвід.

"Приватні компанії та підприємства мають залучати спеціалістів ще з 3-4 курсів, щоб одразу після університету майбутній працівник був готовий до праці", - каже експерт.

Ще в перші роки незалежності в Україні постала проблема браку професійних технічних робітників.

"Такий працівник має бути підготовлений працювати на ультрасучасному обладнані. Тому виші мають давати постійні професійні стажування. Наприклад, у Німеччині, де профтехосвіта на високому рівні, студенти вивчають іноземну мову, мають змогу навчатись у різних куточках ЄС і проходять практику на сучасному обладнанні," - пояснює Микола Жулинський.

Він вважає, що політика підготовки спеціалістів має поєднувати державний інтерес, попит ринку й інтереси тих, хто навчається.

"Працевлаштовувати студентів не потрібно, це нецивілізовано та неефективно. Студентів провідних вишів Європи забирають ще під час навчання, за них іде боротьба між компаніями. Бо вони є фахівцями у своїй галузі. У світі існує таке поняття, як окупність освіти. Є рейтинг ВНЗ щодо окупності прямих і непрямих витрат на здобуття диплому. Студенти активно вираховують витрати на навчання. Диплом є перепусткою працювати за певним фахом, посадою, роботою і заробітною платою", - каже Gazeta.ua Віктор Громовий, педагог, експерт з освітньої політики, заслужений учитель України.

Європейські університети зазвичай пишаються таким непрямим працевлаштуванням. А основою вибору вишу студентами є можливість надалі окупити витрати. Західна модель є найбільш ефективною, а не та, яка є в нас зараз.

"На жаль, в Україні "спасение утопаючих - дело самих утопающих". Просунутий студент самостійно знаходить гранти, можливості та стажування. Більшість університетів таких можливостей не пропонують, існують поодинокі винятки. Академічна мобільність, коли можна кілька семестрів провчитися в "Могилянці" і можна взяти кілька семестрів у Рурському університеті Німеччини, в Україні - це рідкість, для Європи - звичайна річ. Зараховуються кредити, де б їх не здобув", - каже експерт.

Він вважає, що такий досвід варто започатковувати і в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Депутати звільнять виші від формального працевлаштування студентів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути