неділя, 22 січня 2023 09:34

День Собороності: Зеленський душевно звернувся до українців

День Собороності: Зеленський душевно звернувся до українців
Володимир Зеленський привітав українців з Днем Соборності. Фото: ОП

Президент Володимир Зеленський привітав українців з Днем Соборності нашої країни.

Відео зі зверненням опублікував в своєму офіційному Telegram-каналі та на сторінці у Facebook.

"Сьогодні ми святкуємо День Соборності України. Ця історична подія передала наступним поколінням українців дві мудрості. Якщо не припиняти боротьби, рано чи пізно єдину й незалежну державу буде відновлено. Якщо не досягти справжньої єдності, незалежність буде втрачено. Ми завжди знали про першу мудрість. А 24 лютого довели, що засвоїли другу", ‒ каже Зеленський.

За його словами, це стало новим відродженням нашої соборності. Це не лише об'єднання двох берегів, це єдність мільйонів людей, усіх наших земель, де всі один за одного.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День Соборності ‒ найкращі привітання у віршах та листівках

"У кожного з нас більше немає чужих міст або сіл. Усі нам рідні, навіть якщо ніколи там не були. Бійці з Києва, Львова, Кривого Рога, Житомира та іншох міст б'ються за Маріуполь, Куп'янськ, Ізюм. А бійці з Ізюма, Куп'янська та інших міст б'ються за Авдіївку, Бахмут, Соледар. І всі разом захищають Київ, Харків, звільняють Херсон. Усі ми разом. Разом захищаємо Україну і переможемо. Наша соборність міцна. Наша Україна єдина, бо сильна. Сильна, бо єдина. Із Днем Соборності, дорогий народе! Із Днем Соборності, непоборні! Слава Україні!" ‒ вказав президент.

День Соборності України відзначають 22 січня. Це одне з найважливіших загальнонаціональних свят. Воно символізує єдність, територіальну цілісність і неподільність української держави. Про історію свята нагадує Gazeta.ua.

Саме 22 січня 1919 року було урочисто проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки. Акт об'єднання українських земель оприлюднили в Києві на Софійській площі. А за рік до цього Центральна Рада ухвалила IV Універсал, яким проголосила повну незалежність УНР.

Але тоді зберегти державність українцям не вдалося. Уже через рік новостворену державу роздерли на шматки. Російські більшовицькі війська захопили Київ, поляки – Східну Галичину, а Чехословаччина ‒ Закарпаття. Акт Злуки завжди був символом, з яким українці йшли на боротьбу за відновлення своєї держави у ХХ ст.

Зараз ви читаєте новину «День Собороності: Зеленський душевно звернувся до українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути