четвер, 30 червня 2016 17:23

Демонтовано 1018 пам'ятників Леніну

 

1018 пам'ятників Леніну і 148 монументів іншим радянським діячам були демонтовані в Україні станом на квітень 2016 року для виконання закону "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки" .

Про це йшлося під час круглого столу, ініційованого Комітетом Верховної Ради з правової політики та правосуддя.

Як зазначив модератор заходу, член фракції "Народний фронт" Леонід Ємець, "українці мають пам'ятати своє минуле, ніколи не забувати, через що ми пройшли".

Натомість, додав він, політичні сили, які пропагують символи тоталітаризму, мають зробити висновки.

"Більшість парламентарів прийняла відповідний закон. Знаю, як законодавець, що багато небайдужих громадян підключилися до виконання цього закону. В тому числі в Києві, на Либідській, ми не одразу, але позбулися пам'ятника чекістам", - сказав Ємець.

Присутній на заході голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович оприлюднив деяку статистику виконання закону.

Станом на 1991 рік в Україні було 5 тис. пам'ятників Леніну. За їхньою кількістю ми поступалися тільки Росії. В'ятрович зазначив, що на даний момент залишилося демонтувати ще приблизно 1 тися. таких пам'ятників.

"На жаль, ми є свідками, коли з боку органів місцевої влади є випадки відсування виконання цього закону, але є стихійне бажання громадян виконати цей закон", - сказав Володимир В'ятрович.

"Що стосується топоніміки, то основна проблема полягає у тому, що ми не маємо єдиної бази населених пунктів України. За інформацією, що ми маємо сьогодні, лише в обласних центрах України перейменовано 3,5 тис. об'єктів топоніміки: вулиці, площі і так далі. Окрема тема перейменування територіально-адміністративних одиниць України. Станом на сьогодні не перейменованими лишаються 13, з них 2 - області", - резюмував В'ятрович.

Зараз ви читаєте новину «Демонтовано 1018 пам'ятників Леніну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути