Ексклюзиви
пʼятниця, 04 вересня 2015 11:46

Чому лотерейні кулі дістають з барабану в рукавичках

Чому лотерейні кулі дістають з барабану в рукавичках

Моя знайома пенсіонерка, яка підробляє у кіоску з продажу лотерейних квитків, останнім часом зацікавилися економічною політикою.

- Ніяк не зрозумію, що вони хочуть з нами зробити. Чи то підвищити податки, чи то знизити. Як вони збираються отримати п'ять мільярдів у бюджет, якщо продажі в мене падають? І падають через їх податки, між іншим. Ось виграла людина 5 гривень, приходить щаслива, а їй на руки всього 4 дають. З копійками. І що вона відчуває? Правильно, обман. Ось купить вона в мене після цього ще один квиток? Не факт. Тож як вони збираються зібрати такі гроші? Ще більше обкладуть податками виграші? Або мою зарплату? - дивується Тетяна Олексіївна.

Інший знайомий, який час від часу питає щастя грою в лотерею, і іноді воно йому всміхається, теж бурчить:

- Не знаю, що вони там придумали. Але якщо підвищать ціни – перестану грати. П'ятірки ще не шкода, але віддавати за папірець десятку – вже подумаєш, чи варто. Хоч би хто пояснив! Я, звичайно, не ігроман, але коли гроші є – купую лотерейки. Ще з радянських часів. А що в цьому поганого? Мені іноді щастить. Не по-крупному, але навіть невеликий виграш отримати приємно. Це ж як премія!

Ми спробували прояснити ситуацію, порившись у проектах законів на сайті Верховної Ради. Але виявилося, що законопроектів на цю тему там не один і не два. Про який саме говорять представники Кабміну, неясно.

Тож ми звернулись за коментарем в одну з фірм, яка проводить розіграші лотерей, - компанію "Українська Національна Лотерея". Але прояснити очікувані законодавчі нововведення нам не змогли й там.

- Думаю, новації у сфері лотерейного бізнесу ще в процесі обговорення. Принаймні я не чув про готову концепцію реформ. Сподіваюсь, вона буде складена з урахуванням європейського і світового досвіду. У багатьох країнах світу лотерейна діяльність – вагома складова бюджетних надходжень. В окремих країнах цей бізнес приносить до 10% податків у казну! І це тому, що держава створює умови для розвитку бізнесу. Чіткі, стабільні правила, систему стимулів, щоб бізнес розвивався. Такі правила потрібно нарешті створити й у нас, в Україні. Тим більше, що лотереї – це не тільки податки. Це ще й інвестиції, яких наша держава зараз потребує, це, нарешті, тисячі робочих місць, що теж важливо в наших економічних умовах.

На моє запитання про те, чи не боїться УНЛ, що нові правила змусять лотерейників працювати прозоро, Микола Печенюк відповідає з посмішкою:

- Не боюся. "Українська Національна Лотерея" з самого початку свого існування, а це вже майже 18 років, працює прозоро. У нас підприємство зі 100% іноземним капіталом з Європи, де чесний бізнес – норма життя, а не виняток. Технічним партнером УНЛ є всесвітньо відома компанія GTECH, яка постачає обладнання, технології і контролює правильність їх роботи. Ми – єдині в Україні – працюємо повністю на обладнанні та за технічної підтримки GTECH. Тобто наша система розроблена і налагоджена фахівцями GTECH, і за правильність її роботи ці фахівці відповідають своїми сертифікатами. Одна з найбільших лотерей світу – національна лотерея Великобританії (компанія Камелот), використовує аналогічну систему GTECH. "Українська Національна Лотерея" спочатку будувалася за зразком з Англії.

Довідка:
Корпорація GTECH є провідним оператором та провайдером технологій на регульованих світових ринках лотерей. Поставляє продукцію і сервіс 144 країни, покриває 63% світового ринку ігри лотереї з річним оборотом понад 40 млрд доларів. Дохід самої GTECH становить близько 4 млрд доларів. Акції компанії котируються на Міланській Торговій Біржі під торговим знаком "GTK".

Процедура проведення лотерей, щодо прозорості якої часом висловлюються сумніви, насправді теж не залишає місця для маніпуляцій. Лотерейні квитки мають багатоступінчасту систему захисту: номер, штрих-код. "А найголовніше, при покупці він реєструється в системі, і йому присвоюється додатковий номер, в якому зашифрована інформація про час та місце купівлі квитка. І навіть дані продавця лотерейних квитків. Підробити такі відомості просто нереально! В подальшому змінити квиток також неможливо, оскільки лотерейна система не допускає внесення будь-яких змін. Вся інформація зберігається в зашифрованому вигляді. Працівники лотереї не втручаються в систему, а лише супроводжують її роботу. При цьому з початком тиражу система автоматично закривається, тож пред'явити квиток, куплений після розіграшу і заповнений вже відомими цифрами, не вийде. Шахрайство видасть той самий зашифрований номер.

З такими спробами шахрайства, а також зі спробами підробити номер тиражу, лотерейники стикалися не раз, каже Микола Печенюк. Створити новий квиток після розіграшу також не можливо – технологією шифрування володіють тільки розробники з GTECH, лотерейна система працює віддалено без доступу в інтернет, будь виграшний квиток потім зіставляється з базою даних, що зберігається до розіграшу. Від себе ж додамо припущення: може, саме невдахи-махінатори і поширюють чутки про те, що лотерейники нібито не хочуть виплачувати виграші?

- УНЛ є членом Європейської асоціації державних і тото лотерей, і ми працюємо за всіма правилами проведення лотерей, прийнятими в Європі, - говорить комерційний директор "Української Національної Лотереї". Ми не боїмося продемонструвати весь процес проведення лотереї від початку і до кінця скептикам, і робили це вже не раз. Привозили, показували лототрони, кейси з кулями. В присутності таких перевіряючих і комісії розкривали конверти з номерами – який лототрон сьогодні грає, який кейс з кулями. Потім, за процедурою, кулі зважуються. Комісія фіксує всі результати у протоколі. Кожен зважений шар відправляється прямо в лототрон, і починається тираж. Будь-який бажаючий може бути присутнім на розіграші, для цього йому треба просто звернутися в нашу компанію.

До речі, Микола Печенюк задовольнив, нарешті, мою цікавість щодо того, чому кулі дістаються в рукавичках. Виявляється, це пов'язано саме з... шахрайством. Точніше, з єдиним у світовій практиці випадком шахрайства при проведення лотереї, який, втім, так і не приніс махінаторам бажаного результату.

Один американський спритник, якому довірили процедуру запуску лотерейного барабану, вигадав, як додати ваги потрібним йому кулям. Адже точність лотерейного обладнання настільки велика, що навіть маленька зміна параметрів може зіграти роль. Так, більш важкі кулі крутяться нижче інших, і шанси, що випадуть саме ці кулі, зростають. Так ось, перед розіграшем шахрай забруднив свої руки фарбою і потім позначав нею потрібні йому кулі. На щастя, афера було розкрито, тираж скасовано. Але з тих пір до лотерейних куль дозволено доторкатися лише в рукавичках.

"Крім арифметики у нас немає нічого. Ми нічого не приховуємо, - підсумовує Микола Печенюк. – Додам лише, що компанія GTECH, на обладнанні та за технологіями якої ми працюємо, має сертифікат стандарту Системи управління інформаційною безпекою та сертифікат стандарту з контролю за безпекою від Всесвітньої лотерейної асоціації. Цей останній стандарт встановлює 72 додаткові умови до проведення лотерей, щоб максимально підвищити ступінь захисту лотерей від помилок, шахрайства або будь-якого несанкціонованого проникнення в систему проведення тиражів".

Зараз ви читаєте новину «Чому лотерейні кулі дістають з барабану в рукавичках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути