Ексклюзиви
середа, 16 квітня 2014 13:34

Чи варто озброювати українців?

Чи варто озброювати українців?

Незважаючи на неприкриту військову агресію збоку Росії, українські можновладці ніяк не можуть наважитися легалізувати вогнепальну зброю для цивільного населення. Хоча так близько до "легалайзу" зброї українська держава з моменту проголошення незалежності не наближалася, напевно, ще ніколи.

Ще на початку березня стало відомо, що до Верховної Ради подано законопроект "Про цивільну зброю та боєприпаси", який підгодовував нардеп-свободівець Юрій Сиротюк, проте його ще й досі не тільки не розглянули в сесійній залі, але й навіть не зареєстрували. За словами Сиротюка, апарат Верховної Ради відверто саботує цей процес. Його підтримує і лідер фракції Олег Тягнибок. 15 квітня він закликав український парламент взятися до рішучих дій, направлених на збереження України і захист її громадян – або хоча б дати їм змогу захищатися самим. Для цього, за словами кандидата в президенти, необхідно негайно законодавчо оформити право володіння і носіння вогнепальною зброєю. "Чому мирний народ не може озброїтися і мати можливість захищати себе, якщо влада не здатна цього зробити?", - ставить слушне запитання Тягнибок.

Наразі в Україні володіти бойовою вогнепальною зброєю мають право лише окремі категорії громадян – наприклад, співробітники судів, правоохоронних органів чи їх близькі родичі у випадку загрози їхньому життю або здоров'ю. Тобто, грубо кажучи, представники каральних органів, які й так знаходяться під цілковитим захистом держави. Всім іншим захищати себе – зась, навіть травматичну зброю придбати можуть лише "обрані" – так й то після виснажливої, а часом і принизливої процедури отримання дозволу.

Аргументи противників легалізації вогнепальної зброї не змінюються роками – мовляв, це призведе до різкого збільшення кількості жертв в побутових конфліктах, не кажучи вже про зростання злочинності. Проте статистика тих країн, де населенню дозволено володіти зброєю, свідчить зовсім про інше. Наприклад, в Естонії, після того як в 2001 році було законодавчо закріплено право цивільного населення на володіння короткоствольною зброєю, вулична злочинність впала майже на 80%. В Швейцарії, де держава не тільки дозволяє, а й навіть заохочує своїх громадян на придбання зброї, на 6 мільйонів населення приходиться понад 2 мільйони одиниць "вогнепалу". Після звільнення з лав збройних сил швейцарцям дозволено забирати додому свою армійську зброю. При цьому рівень злочинів із застосуванням вогнепальної зброї в країні настільки низький, що поліція навіть не веде їх спеціальний облік.

Є й зворотні приклади. Після того як в 1996 році влада Австралії заборонила цивільному населенню озброюватися, за наступні 8 років кількість збройних пограбувань зросла на 59%. В Англії в 1997 році також було заборонено вільне володіння зброєю – і як наслідок кількість злочинів з застосуванням насильства виросло за 7 років на 88%, збройних пограбувань – на 101%, вбивств – на 24%.

За словами голови наглядової ради Української асоціації власників зброї Георгія Учайкіна, зволікати з прийняттям закону про цивільну зброю далі не можна.

"Злочинці вбивають законослухняних українців тисячами тільки тому, що люди не можуть захистити себе за допомогою пістолета. І не треба слухати демагогів, які кажуть, що наше суспільство ще не дозріло – воно давно дозріло, підтвердженням чому служать недавні події на Майдані. Не дивлячись на те, що серед мітингувальників власників зброї було достатньо, ніхто не приніс її і не почав використовувати. Тому що люди розуміють, що несуть відповідальність за незаконне використання легальної зброї", - підкреслює Учайкін.

І не варто боятися, що в разі прийняття закону про цивільну зброю будь-хто, маючи достатньо грошей, зможе купити автомат і гуляти з ним вулицями. По-перше, легалізації автоматичної зброї, за словами Георгія Учайкіна, ні в якому випадку бути не може. А по-друге, все одно залишиться дозвільна система, і кожен, хто хоче придбати, наприклад, пістолет, повинен буде спочатку навчитись ним користуватись.

Так чи інакше, а законопроект про цивільну зброю набуває все більше прихильників – навіть заступник міністра МВС Володимир Євдокимов не проти прийняття закону, на якому так наполягає Олег Тягнибок. Адже, як казав найвідоміший у США інструктор зі стрільби полковник Джеф Купер, "неозброєна людина може лише тікати від зла. Але зло не перемагають, тікаючи від нього". І за нинішньої ситуації в Україні цей вислів більш ніж актуальний.

Зараз ви читаєте новину «Чи варто озброювати українців?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути