Ексклюзиви
понеділок, 16 березня 2015 17:56

Чи довго Нацрада буде йти за ахметовським "Слєдом"?

Чи довго Нацрада буде йти за ахметовським "Слєдом"?

Телеканал "Україна" вкотре демонструє свою безпринципність та повну відстороненість від подій, які захлиснули нашу країну. Канал, попри безкінечну кількість звернень обурених громадян, продовжує не просто транслювати серіали виробництва країни-агресора, а й нещадно порушує часові рамки демонстрації фільмів. Зокрема, ТК "Україна" транслює у невідповідний час російський серіал "След", який має вікову категорію 16+ , що передбачає показ після 21 години. Більше того, серіал протягом дня можна побачити без відповідної вікової позначки 4 рази в денний час з 6 ранку до 18:00, що є жорстким порушенням вимог чинного законодавства.

Трансляція такого серіалу, який вже можна сміливо назвати безкінечною кримінальною сагою, у денний час, може нанести нищівної шкоди дитячій психіці. Агресія та ненормативна лексика головних героїв, жахливі злочини та вбивства, демонстрація інших страшних та неприпустимих, навіть для дорослої людини, сюжетів вже довгий час доступна для перегляду будь-якому глядачу, незалежно від віку, у зручний для нього час.

Та, нажаль, це далеко не перший скандал, пов'язаний із позицією ТК "Україна" щодо демонстрації сумнівної якості серіалів російського виробництва. У своїй офіційній позиції канал назвав "безумовним успіхом, ту масштабну дискусію в суспільстві, яку спричинила трансляція фільму". Ну що ж, якщо керівництво каналу вважає "успіхом" адекватну реакцію та обурення українців, які відстоюють свою громадянську позицію, то чекати розуміння абсолютної неприпустимості транслювання серіалів, які травмують незрілу та вразливу психіку наших дітей – марно.

Таке обурення громадськості, безумовно, є абсолютно зрозумілим кожному свідомому громадянину своєї країни. Адже у той час, коли найвідважніші хлопці ведуть боротьбу із країною-агресором за нашу незалежність та свободу, на каналі, як виявилося, із псевдопатріотичною назвою та наповненням, йде безкінечна героїзація російських спецслужб. Вже не кажучи про акторів, які відкрито підтримують агресію Росії по відношенню до України. Така позиція каналу є абсолютно незрозумілою та неприпустимою для більшості громадян України.

Не менше здивування та розчарування викликає бездіяльність уповноваженого у якнайшвидшому вирішенні таких завдань органу – Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення, яка вже довгий час закриває очі на низку серйозних порушень ТК "Україна". Замість призначення позапланової перевірки, винесення каналу попередження та подальшого звернення до Державного агентства України з питань кіно щодо повної заборони телевізійної трансляції серіалу "След", Нацрада складе протокол про порушення індексу аудиторії і направить його в Держкіно для застосування адміністративного штрафу за статтею 164 7 КпАП (до 1000 гривень). Та найважливішим є те, що Нацрада дозволила вийти в ефір уже 1 тис серій цього серіалу і лишається невідомим скільки дітей та підлітків вже встигли переглянути продукт "братської" нам країни.

Зрештою, Національна рада все ж "оперативно" відреагувала на звернення громадян щодо недотримання каналом визначених прокатним посвідченням часових рамок демонстрування фільмів. Зокрема, лише 12 березня управління контролю та аналізу телерадіомовлення отримало доручення провести моніторинг телеканалу стосовно дотримання вимог показу фільмів і серіалів у час, визначений прокатними посвідченнями на право їх розповсюдження і демонстрування.

Нацрада також доручила провести моніторинг усіх телеканалів, щоб з'ясувати, чи у відповідний прокатному посвідченню час виходять в ефір фільми і серіали. За підсумками моніторингу будуть складені протоколи, які Національна рада передасть Державному агентству з питань кіно. Цей орган визначатиме, які штрафні санкції застосовувати за порушення вимог чинного законодавства України.

Будемо з нетерпінням очікувати результатів такої перевірки, а головне – невідкладного притягнення до відповідальності осіб, які вже довгий час порушують не лише чинне законодавство, а й нещадно нехтують усіма людськими морально-етичними цінностями та принципами.

Зараз ви читаєте новину «Чи довго Нацрада буде йти за ахметовським "Слєдом"?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути