четвер, 13 вересня 2012 10:52

Через малу ГЕС у Кам'янці-Подільському зникає річка Смотрич

Через роботу малої гідроелектростанції в Кам'янці-Подільському зміліла річка Смотрич. Про це повідомив "Українській правді. Життя" Національний екологічний центр у середу.

Мала ГЕС в Кам'янці-Подільському знаходиться відразу під Турецьким мостом. Сама ж річка є невід'ємною частино історичної частини міста, яка повністю огинається каньйоном Смотрича та приваблює чимало туристів. Також каньйон Смотрича є об'єктом природно-заповідного фонду – геологічною пам'яткою природи загальнодержавного значення.

Автор: Фото: life.pravda.com.ua
 

Електростанція повинна відбирати лише частину води з річки, але коли води стає надто мало майже вся вона забирається на роботу ГЕС. У посушливий 2012 рік Смотрич поступово залишається без води. Разом з тим, в межах Кам'янця-Подільського (район с. Цибулівка) найближчим часом планується розпочати роботу ще однієї малої ГЕС.

"Особливо це стало помітно останнім часом, коли й дощів випадає не так багато. Річка помітно міліє, заростає рослинністю. На цій ділянці річки, зі слів місцевих рибалок та за результатами контрольних відловів, вже фактично зникла риба", – говорять працівники національного парку "Подільські Товтри".

Автор: Фото: life.pravda.com.ua
 

"Саме в такі роки, коли з природних причин води в річках меншає, ми бачимо, наскільки негативно на них впливають малі ГЕС", – пояснює заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк.

Автор: Фото: life.pravda.com.ua
 

Річка Смотрич нижче Кам'янця-Подільського і до гирла є водно-болотним угіддям міжнародного значення, що охороняється згідно з Рамсарською конвенцією, яка ратифікована в Україні. Робота існуючої ГЕС є причиною порушення міжнародних зобов'язань України. Нова ГЕС погіршить ситуацію вдвічі. Екологічні організації звернулись до Міністерства екології України з проханням зупинити будівництво нової ГЕС на Смотричі та вжити оперативних заходів з порятунку річки.

Зараз ви читаєте новину «Через малу ГЕС у Кам'янці-Подільському зникає річка Смотрич». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути