четвер, 30 липня 2015 16:27

Британське слідство звинуватило у вбивстві Литвиненка російську владу

Британське слідство звинуватило у вбивстві Литвиненка російську владу

Адвокат Річард Хоруелл, який представляє британське слідство у справі про вбивство Олександра Литвиненка, звинуватив російську владу в причетності до отруєння колишнього офіцера ФСБ, повідомляє ВВС.

 "Тим або іншим чином російська держава брала участь у вбивстві Литвиненка", - констатував Хоруелл у своєму фінальному заяві на слуханнях у Високому суді Лондона.

 Адвокат пояснив, що під виразом "тим або іншим чином" він має на увазі, що у російської влади був не один, а багато мотивів бажати смерті Литвиненку і його вбивство не могло відбутися без участі державних органів Росії.

 У безпосередньому виконанні злочину Хоруелл звинуватив колишнього співробітника ФСБ, нині депутата Держдуми Росії Андрія Лугового і російського підприємця Дмитра Ковтуна.

"Навіть гарячі прихильники конспірології не могли не визнати, що сліди полонію пов'язують Литвиненко тільки з Луговим і Ковтуном", - пояснив адвокат.

На думку Скотленд-Ярду, докази повністю доводять вину Лугового і Ковтуна. Водночас, вони відкидають всі звинувачення на свою адресу. Російська влада також неодноразово відкидала будь-яку причетність до злочину. Відкриті слухання у справі про вбивство Литвиненка завершаться в п'ятницю виступами адвоката сім'ї Литвиненка Бена Еммерсона і радника дізнання Робіна Тама.

 Литвиненко отримав у Великобританії політичний притулок у 2001 році. Він прославився наприкінці 90-х років після того, як з кількома колегами публічно звинуватив російську владу в спробі усунути підприємця Бориса Березовського і низці інших злочинів. Після цього проти Литвиненка було порушено кілька кримінальних справ, і він поїхав з Росії.

1 листопада 2006 року Литвиненко був отруєний радіоактивним полонієм  і помер у лікарні через три тижні.

Зараз ви читаєте новину «Британське слідство звинуватило у вбивстві Литвиненка російську владу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути