Ексклюзиви
четвер, 03 вересня 2015 14:02

Боєць АТО отримав 5 років за відмову виконати наказ без зброї

Боєць АТО отримав 5 років за відмову виконати наказ без зброї
Фото: youtube.com

Добровольця 30-ї окремої механізованої бригади Ігоря Глущука, який відмовився виконувати бойове завдання беззбройним, засудили до 5 років позбавлення волі.

Його визнали винним за ст. 402 ч. З ( непокора, вчинена в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці) КК України, йдеться у повідомленні Харківської правозахисної групи.

Як сказано у повідомленні, у січні командир батальйону надав усний наказ Глущуку (командиру 15-ї роти) супроводити кілька машин БМП до міста Дебальцевого. При цьому його не попередили, що необхідно мати повне озброєння, боєкомплекти, теплі речи, харчі та воду. Бійцям було наказано їхати без світла у супроводі офіцерів.

Машину майже одразу обстріляли мінометами, "Градами" та РСЗВ. Після цього з'явився начальник штабу Голуб, сказав, що треба їхати, не повідомивши маршрут. Він лише уточнив, що приїде супроводжуючий, який відведе підрозділ до місця, де потрібно зайняти оборону, розповідають правозахисники.

Бійці поцікавились, чому їм не повідомили, що буде бойове завдання - у них не було боєкомплектів. Підполковник Голуб сказав, що вони тут перебувають незаконно, оскільки ніякого письмового наказу на виконання бойового завдання не було, наказ про їхнє відрядження з Новоград-Волинського ще не переправлений.

Керівництво повідомило, що все необхідне підвезуть за три дні. Ігор Глущук доповів керівництву, що виконати наказ неможливо, оскільки немає озброєння, харчів, особистих речей, тому це стане фатальним для цілої роти військових. Після цього бійці повернулися в село Покровське, а Глущука згодом звинуватили у невиконанні наказу.

Фактично ж він своїми діями зберіг життя 40 військових, але ані слідство, ані суд не взяли це до уваги, стверджують правозахисники. 

Зараз доброволець готується до апеляції на вирок суду.

Зараз ви читаєте новину «Боєць АТО отримав 5 років за відмову виконати наказ без зброї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути