середа, 25 лютого 2015 20:06

Борщ на фронт та патріотичні сувеніри – волонтери Київщини допомагають бійцям АТО
10

Фото: facebook.com

У місті Боярка, що на Київщині, активно діє волонтерський рух,  активісти якого допомагають учасникам АТО та їх сім'ям, а також переселенцям. Волонтери закуповують обмундирування та ліки для бійців, намагаються порадувати їх чимось смачненьким, плетуть маскувальні сітки.

Найактивніші учасники волонтерського руху – жінки з "Волонтерської Сотні Боярки", більшість з яких поєднує волонтерство з роботою, родинними справами і навіть декретною відпусткою.

На новорічні свята  вони організували акцію "Подаруй воїну свято", під час якої дівчата у віночках зі скриньками збирали кошти на міських  ринках вихідного дня. Більшість людей реагувала на акцію позитивно, але знайшлися й невдоволені громадяни. Тоді волонтери вирішили знайти спосіб заробляти гроші для потреб АТО самостійно.

"Тут і назріла думка, що просто "жебракувати" ми більше не будемо. У нас є руки і ними ми вміємо робити різні речі. От і вирішено було робити хто, що вміє, та напередодні свят продавати вироби, а кошти з продажу використовувати на потреби АТО", - розповідає Галина Слєпова, яка разом з донькою Мар"яною, Швачко Людмилою, Рябчук Іриною, Цингарюк Тетяною та іншими боярськими майстринями виготовляє сувеніри на продаж. Долучився до акцій і майстер-різьбяр Цепляєв Володимир, який для ярмарку виготовив патріотичні обереги з деревини яблуні.

Жінки вже провели ярмарки на різдвяні свята та напередодні Дня Закоханих, наступний планується до свята 8 Березня.

Роботи майстрині виконують в різних техніках: вироби з солоного тіста, печворк, цукеркові букети, вишивка, різноманітні прикраси (полімерна глина, в'язані гачком, бісер), мотанки, зерновушки, квіткові композиції.

"Дякую своїм дітям, які розуміють корисність справи, та готові ділити маму з працею в Сотні. Сподіваюся, що наша спільна справа приведе нас до перемоги", - зазначає Слєпова, яка влилася в ряди волонтерів, сидячи в декреті.

Не забувають волонтери і про щось смачне та поживне для бійців.  Готують енергетичні суміші (курага, родзинки, мед, волоські горіхи), лікувальні суміші проти застуди (імбир, мед, лимон). Практикують приготування сала з часником, моркви по-корейськи, квашеної капусти та капусти "пелюстки". Але окремої уваги заслуговують борщові набори, які дають змогу військовим навіть на фронті відчути смак домашнього борщу.

  "Ми сушимо на електричних сушках овочі: капусту, буряк і моркву. Потім фасуємо по пакетиках,    додаємо томатну пасту і спеції. Набір для приготування борщу готовий", - розповідає Тетяна Головкова, яка вже четвертий місяць готує такі набори. Разом з іншими господинями з листопада по лютий вони відправили в зону АТО понад 300 порцій.

 "Хлопці дуже задоволені. Борщі особливо затребувані на блок-постах. Там з приготуванням їжі складно", - додає вона.

Спочатку волонтерам доводилось самостійно закуповувати овочі, тепер їх приносять фермери, а томатну пасту та спеції купують небайдужі люди, які також  приносять як готові суміші, так і окремі складові – хтось мед, хтось горіхи. Дізнаються про потреби волонтерів з групи "Волонтерська Сотня Боярки" на Фейсбуці.

Зараз ви читаєте новину «Борщ на фронт та патріотичні сувеніри – волонтери Київщини допомагають бійцям АТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути