середа, 23 вересня 2009 14:37

Біля Каліфорнії водиться риба-ровесник динозаврів

 

Зоологи дали назву "кімейра" виду морської риби, спорідненому із акулою, який майже не змінився під впливом еволюції від часів динозаврів.

Дані про цей вид досі обмежувалися дев'ятьма музейними екземплярами, та відеозаписом, зробленим у морі Кортеса в Каліфорнійській затоці пірнальником, який відзняв їх живими.

Дивно, що в густонаселеному місці Землі, такому як Каліфорнія, можна знайти новий тварини, про що свідчать відкриття зоологів поблизу узбережжя, пише стаття.

Кімейру описала міжнародна група дослідників, якою керували Девід Еберт і Дуглас Лонг. Журнал "Zootaxa" опублікував результати у вересневому випуску.

Вік морської химери становить близько 400 млн років, повідомляють фахівці. За своїм походженням цей вид наближається до акул, але його еволюція пішла своїм шляхом і відтоді вони є ізольованою групою.

Риба має хрящову будову скелету, та самці мають "гачок" для внутрішнього запліднення самок, - так само, як акули, але на відміну від цих морських хижаків, у них є "відростки на лобі та попереду на черевних плавниках, які призначені для функції розмноження, а також тільки одна пара жабріїв.

 

Морські химери вижили від часів динозаврів, майже не зазнавши змін. Як свідчить палеонтогія, вони повсюди присутні у викопних матеріалах.

Її назвали "морським зайцем" завдяки зубам-різцям, які виступають, зазначається у статті. Вид більше не розповсюджується, а його середовищем є океанські глибини, тому морській химері вдавалося так довго уникати очей дослідників.

Gazeta.ua за матеріалом Science Daily

 

Зараз ви читаєте новину «Біля Каліфорнії водиться риба-ровесник динозаврів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути