понеділок, 01 грудня 2014 13:05

Більше половини росіян жалкують, що СРСР розвалився - опитування

Більше половини росіян жалкують, що СРСР розвалився - опитування
Фото: dt.ua

Росіяни вважають, що розпаду Радянського Союзу можна було уникнути (55%) і жалкують про те, що це сталося (54%)

Про це  у понеділок повідомили в "Левада-Центрі".

Про те, що крах СРСР був неминучий, говорять 30% респондентів, а вагалися з відповіддю 15% учасників опитування, проведеного 21-24 листопада серед 1600 осіб у 134 населених пунктах РФ. Не шкодують про розпад Союзу 28%, а 18% не змогли сказати про своє ставлення до цього факту.

За даними соціологів, нинішній рівень жалю один з найнижчих, починаючи з 1992 року (66%). Найвищий показник був зафіксований в 2000 році - тоді про розпад Радянського Союзу жалкували 75%, а найнижчий - у 2012 році (49%).

Говорячи про те, чому вони незадоволені розпадом СРСР, респонденти відзначали, що "люди втратили почуття приналежності до великої держави" (56%), "зруйнована єдина економічна система" (55%), "зросла взаємна недовіра, запеклість" (41%) .

Інші вказували на те, що "руйнуються зв'язки з родичами, друзями" (29%), "втрачено почуття, що ти всюди, як удома" (24%), а також про те, що "важко стало вільно подорожувати, поїхати на відпочинок "(12%).

Розмірковуючи про причини, що призвели до розпаду СРСР, 30% сказали про "безвідповідальному і необгрунтованому" біловезькому змові "Єльцина, Кравчука і Шушкевича", а 28% побачили в цьому "змова ворожих СРСР зарубіжних сил".

Про невдоволення населення керівництвом СРСР, Михайлом Горбачовим і його оточенням, кажуть 19%, про "повне вичерпання комуністичної ідеології" - 18%. На "амбіції республіканських еліт" вказали 16% респондентів, а 15% сказали про "невдоволенні республік відносинами з" союзним центром ".

В цілому 61% росіян не схвалює угоду лідерів Росії, України і Білорусії від 8 грудня 1991 року про припинення існування Радянського Союзу. Схвалює цей документ 18% учасників опитування, вагалися з відповіддю - 21%.

Зараз ви читаєте новину «Більше половини росіян жалкують, що СРСР розвалився - опитування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути