понеділок, 16 листопада 2009 17:33

Більше мільйона молдован зможе в"їжджати до Румунії без віз

Більше мільйона молдован зможе в"їжджати до Румунії без віз

Близько 1,2 мільйонів громадян Молдови, які проживають в прикордонних районах, отримали право скористатися спрощеним режимом перетину молдовсько-румунського кордону і в"їжджати в сусідню країну без віз, на підставі спеціального пропуску, сказав молдовський прем"єр Володимир Філат, коментуючи підписану в Бухаресті міжурядову угоду про малий трафік на кордоні.

Філат підкреслив, що на основі спецпропусків в"їжджати на територію Румунії без віз і пересуватися в 50-кілометровій прикордонній смузі зможуть жителі 651 молдовського села з 19 районів Молдови і гагаузької автономії на півдні країни. Він заявив також, що спецпропуски видаватимуться безкоштовно на термін від 2 до 5 років в румунських дипломатичних місіях і консульствах. Молдовсько-румунська угода набуде чинності через 30 днів після завершення всіх внутрішньодержавних процедур.

Нагадаємо, що 2 листопада парламент Румунії спростив для жителів Молдови отримання громадянства.

Зараз при проходженні співбесіди знання румунської мови не обов"язкове, і всім, хто проживав на території Молдови до 1940 року, а також їхнім нащадкам до третього коліна надається румунське громадянство навіть зі збереженням іноземного громадянства і постійним проживанням за межами Румунії.

Раніше прем"єр Філат підкреслював важливість євроінтеграції та розвитку відносин з Румунією. А 18 вересня на молдовсько-румунському кордоні почався безвізовий пропуск громадян Румунії до Молдови, тільки по закордонному паспорту - відповідний указ підписав в.о. президента республіки Міхай Гімпу, прихильник об"єднання Молдови з Румунією.

Візовий режим для румунських громадян був встановлений рішенням колишнього уряду, після того, як Володимир Воронін, який займав тоді пост президента Молдови звинуватив Румунію в причетності до організації в Молдові масових безладів 7 квітня, метою яких, з його слів, був державний переворот.

8 квітня влада Молдови оголосила персоною нон грата посла Румунії в Молдові Філіпі Теодореску і міністра - радника посольства Румунії Іоана Габоряна, а з 9 квітня Молдова ввела візовий режим з Румунією. Офіційний Бухарест відкидав всі звинувачення, висунуті на адресу румунської сторони, назвавши дискримінацією введення візового режиму. Європейський союз висловив обурення рішенням молдавської влади, назвавши його неприйнятним, вимагаючи його відміни.

Полит.ру

Зараз ви читаєте новину «Більше мільйона молдован зможе в"їжджати до Румунії без віз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути