неділя, 21 серпня 2011 18:37

Більше 100 страв приготували на фестивалі карпатської кухні
11

Фото: Фото: Олександра Лісконог

Секрети гуцульської національної кухні відкрив фестиваль Аутентичної карпатської кухні "Смачний Спас", який вдруге відбувся на Прикарпатті.

На цьому святі можна одночасно скуштувати і закарпатський бограч, і гуцульську грибну юшку, спаську замащінку, ключівське прьитане молоко та вербізьку шупеню, а також багато інших автентичних страв краю.

Понад 100 страв за старовинними рецептами карпатських родин готувалися з екологічно чистих продуктів, значна частина яких сертифікована.

Кожне село показувало свою садибу з щедро накритим столом. Автентичні смачні страви, що приготовані з екологічно чистих продуктів, характерні для кожного села зокрема, можуть бути його візитівкою. Так, наприклад, у садибі Великого Ключева, де нас гостинно приймали, на столі були такі страви: голубці по-ключівськи з кукурудзяними крупами, вар з квасолею, грибочки за особливим рецептом, квасоля з бурячками і цибулею, печеня ключівська з свинини, пампушки та відоме вже далеко за межами села ключівське прьитане молоко.

Цьогорічний фестиваль був багатолюдним. Посмакувати смачними стравами приїхали гості зі Львова, Києва, Німеччини, Росії та Канади.

Страви готували за старовинними рецептами, які згодом внесуть до книжки "Родинна кулінарія". Першою в книжку внесли приготування знаменитої Спаської замащінки. Рецепт страви передається від покоління до покоління, вона є не тільки смачною, але й корисною для здоров'я. Готується замащінка в печі, а каструлю, в якій печеться, замащують тістом, щоб не парувало. Так герметично страва й готується.

Привертало увагу готування грибної юшки у великому п'ятдесятилітровому казані на вогні. А готували смачну страву козаки. Хоча вони казали, що не вміють так смачно готувати грибні страви, як гуцули, але юшка вдалася на славу. До вечора казан спорожнів. Всі рецепти записували до величезної кулінарної книги, яка щороку буде мандрувати від села до села і поповнюватись новими смачними рецептами.

І все це – під музику етногруп, виставку-продаж виробів народних умільців та народні гуляння.

Зараз ви читаєте новину «Більше 100 страв приготували на фестивалі карпатської кухні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути