четвер, 23 грудня 2010 16:43

Без нової техніки сільське господарство втратить 7,5 млрд грн

Без нової техніки сільське господарство втратить 7,5 млрд грн

Ключовою проблемою для агропромислового комплексу у 2011 році стане технічне переоснащення галузі.

Про це в коментарі для Gazeta.ua повідомив президент Українського клубу аграрного бізнесу Алекс Лісітса.

"Скорочення кількості тракторів та комбайнів у сільськогосподарських підприємствах на початок поточного року в порівнянні з кінцем 2000 року становило 47% та 44% відповідно, - зазначає фахівець. - Складність ситуації посилилась у 2009 році, коли через фінансову кризу український ринок сільськогосподарської техніки з 1,8 мільярду доларів скоротився більш ніж утричі. Кредитування АПК було вкрай обмеженим та дорогим і, в основному, стосувалося короткострокових позик для забезпечення ліквідності капіталу. Відповідно можливість інвестувати в нову високопродуктивну техніку була вкрай обмежена".

За словами Алекса Лісітси, задля економії більшість аграріїв намагалася обходитись ремонтом старої техніки, яка часто виходила з ладу та спричиняла значні втрати урожаю.

"Якщо у наступному році держава не простимулює технічне переоснащення галузі, то втрати від використання старих непродуктивних комбайнів та тракторів можуть сягнути 7,5 мільярду гривень", - наголошує він.

"Серед зернових комбайнів, які все ж поповнили парк техніки в сільському господарстві в 2009 році, понад 60% були вживаними, тоді як у докризовий час їх частка становила менше 40% ринку. В результаті сьогодні маємо величезний попит на високопродуктивну техніку, однак платоспроможність цього попиту потребує бюджетної підтримки, - додає експерт УКАБ Роман Сластьон.- Це можливо в рамках проекту "Зерно України", який має підвищити ефективність в сільському господарстві та стати вирішальним кроком українського АПК на шляху до підвищення міжнародної конкурентоспроможності. Адже агропромисловий комплекс України має величезний потенціал для зросту ВВП країни".

Зараз ви читаєте новину «Без нової техніки сільське господарство втратить 7,5 млрд грн ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути