Ексклюзиви
четвер, 15 грудня 2016 13:25

АТБ: робота в Криму і на Донбасі, бойкот у Львові та Києві – розслідування
6

Торговельна мережа "АТБ" працює в окупованому Криму і здійснює торгівлю з окупованими терористами територіями Донецької та Луганської областей. Про це розповіли журналісти програми "Особливий погляд" на 5 каналі. Розслідування показало, що в Донбасі нібито "віджатою" мережею керує старий друг акціонерів "АТБ", а кримські активи перереєстровані через ті самі офшори, що й українські компанії.

Донбаські будні "АТБ"

Володимир Шилов, колишній співробітник УБОЗу в Донецькій області, пояснює схему роботи контрабандистів: "Спочатку йдуть домовленості. З цієї сторони є група осіб, у якої є товар, з іншої - група осіб, якій товар потрібний. Домовляються. Вибирають коридори, домовляються з військовими. Проходять колони по 20-30-50 фур. Були б гроші й бажання. Провести можна все що завгодно".

Найчастіше нелегально завозять харчові продукти і сигарети, говорить Шилов.

Харчові продукти - це вже повністю нелегальна схема. "Ціни на окупованих територіях в рублях, більшість товарів - російські. Але й українських теж немало. Не дивлячись на те, що їх ввезення сюди офіційно обмежене. Крім того, що торгують українськими товарами, так ще й власники цих магазинів – українці. Сайт міністерства економіки так званої ДНР радісно повідомляє, що мережа "Обжора" бере участь у якихось там акціях тощо", - зазначає Шилов.

 

За даними прес-служби СБУ, в листопаді співробітники спецслужби викрили в столиці комерсантів, які вели бізнес на тимчасово окупованій території та фінансували незаконні озброєні формування терористичної організації "ДНР". Правоохоронці встановили, що підприємці володіли мережею супермаркетів, частина з яких була розташована на непідконтрольній українській владі території Донбасу. Відсоток з прибутку, який приносили магазини, бізнесмени платили незаконним установам терористів.

"Мережа "Обжора" діє на території Донецька, на окупованих територіях, непідконтрольних українській владі. Крім того, "Обжора" фінансує терористів, з якими воюють наші хлопці", - говорить активіст Олег Челахов. В'ячеслав Соболєв, якого журналісти назвали власником "Обжора", звинувачення відкидає. "Я вже втомився повторювати, що ось вже 10 років не маю нічого спільного з мережею магазинів "Обжора". До 2007 року я був одним із засновників компанії, яка здавала "Обжоре" приміщення в оренду", - повідомив Соболєв на своїй сторінці у соцмережі.

Це улюблений прийом бізнесменів, говорить Челахов. Коли потрібно - можна відхреститися навіть від справи свого життя. "Є величезна кількість людей, як от той же Соболєв, які просто перефарбовуються в жовто-блакитні кольори і в масці патріота починають нам розповідати, як вони люблять Україну, які вони патріоти, насправді продовжуючи вести бізнес там. Вони прекрасно усвідомлюють, що вони роблять, прекрасно", - зазначає він.

А ще - можна розповісти, що твій бізнес повністю віджали терористи, говорять активісти. І ти там вже не працюєш. "На перших порах навіть говорили, що віджали АТБ, і мережа Захарченку належить. Бойовики повідомляли, що вона націоналізована. Але це спірне питання", - говорить журналіст Тетяна Заровна.

"За нашими підрахунками, ми зазнали збитків на суму понад 7 млрд гривень. 152 магазини залишилися на непідвладній Києву території, і компанія їх не контролює", - сказала в інтерв'ю "Коментарям" заступник генерального директора "АТБ Маркет" Наталія Шаповалова.

"Абсолютна дурниця. Це ширма... Дуже зручно багатьом людям прикриватися діями терористів... Немає жодних підстав думати, що люди, в яких є виходи на терористів, а не зробили там бізнес і не перефарбувалися", - коментує її слова Челахов.

Його підтверджують і самі терористи. Телеканал публікує фото з офіційного відкриття "Першого республіканського супермаркету", який нібито замінив АТБ. На знімку лідер терористів Захарченко. Разом з ним стрічку перерізує Юрій Самойленко. За словами журналістів, член ради директорів мережі супермаркетів "Перший Республіканський". У минулому - депутат від Партії регіонів, а ще друг Геннадія Буткевича - співвласника АТБ.

 

"Я перебуваю в дружніх відносинах з одним із керівників чи власників цього АТБ маркету. І я не бачу в цьому чогось такого поганого. Я його ще знаю впродовж двох десятків років. Ми разом працювали в правоохоронних органах", - наводять журналісти цитату Самойленка.

АТБ продовжує працювати на окупованій території, але під іншою вивіскою, стверджують активісти. І це доводить гучний конфлікт, що спалахнув у Донецьку в жовтні. "Бійці дружини "Слово і справа" проінспектували декілька продуктових супермаркетів у Донецьку, а потім посиділи в Гуглі й виявили, що в деяких продуктових магазинах більше половини товару замаскованого українського походження. Майже все власне виробництво АТБ. Нехай колишній чи не колишній АТБ розориться до чортової матері або дійсно стане першим республіканським", - було написано в одному з сепаратистських пабліків 11 жовтня 2016 року. У АТБ Маркет, звичайно, все спростовують.

Активісти припускають: інформація про діяльність АТБ на окупованій території може бути правдою. "Це дуже вигідний бізнес. Його найбільша вигода полягає в тому, що цей бізнес не обкладається жодними податками, і не підкоряється жодним офіційним законам. Тобто, створений такий анклав на території, непідконтрольній українській владі, на якому можна проводити бізнес, встановлюючи свої закони", - говорить Челахов. "Знаю, що регіонали мали там якісь супермаркети, приторговували там з сепаратистами, на них СБУ відкривала справу, вони робили ребрендинг, перереєстровували фірми на інші юридичні особи. І так уникали відповідальності", - додає нардеп Володимир Парасюк. Він пропонує жорсткий варіант боротьби. Як з контрабандою, так і з підприємцями-хамелеонами.

 

"Я б узагалі на окуповані території – дав період часу 3 місяці, і через три місяці повністю закрив переміщення в ту сторону. Є 3 місяці — вирішуйте: або там, або тут. Все!", - зазначив депутат.

Кримська балада

Схожа ситуація і з Кримом. З 2014 року український бізнес на півострові легально працювати не може, говорить політтехнолог Тарас Березовець. "За українським законодавством будь-яка підприємницька діяльність заборонена між окупованим Кримом і Україною. На території Криму нічого не може бути реалізовано", - зазначає політолог.

Але найхитріші компанії перереєстрували або перейменували свої підприємства. "Є підозри, що багато мереж залишилися, лише перейменувалися під іншими брендами. Є певні підозри, що "Сільпо" пішло таким шляхом, провело ребрендинг. АТБ ребрендовані", - говорить Березовець.

 

За словами журналістів, мережу "АТБ" перейменували на "ПУД" ("Продукты у дома"). Її юридична адреса - в Краснодарі, а фізична - в Сімферополі. "Фактично "ПУД" контролюється компаніями Геннадія Буткевича, Євгена Єрмакова і Віктора Карачуна - тобто засновниками АТБ", - зазначають розслідувачі та демонструють відповідні документи.

"Окрім стрімкого зростання мережі в Україні, Геннадію Буткевичу дозволили вести діяльність у Криму вже після переходу республіки до складу Росії. Тут АТБ діє під вивіскою магазинів "ПУД" - "Продукты у дома". Це єдиний приклад ефективної роботи такого масштабного київського бізнесу на території нового суб'єкту Російської Федерації", - написало наприкінці жовтня російське агентство "Росбалт".

Проте ЗМІ показали, що тісний зв'язок між ПУДом і АТБ прослідковується через віргінський офшор Insideal Ventures Limited, який фактично контролюють Буткевич, Єрмаков і Карачун. Insideal Ventures Limited володіє двома кіпрськими офшорами Altais Holdings Limited і Allberg Limited (с 26.02.16 - Hasko Limited). Altais належать ТОВ "ПУД" і ТОВ "Русский продторг". Allberg була засновником ТОВ "М'ясна фабрика Фаворит Плюс" - підприємство корпорації "АТБ". Компанії-двійники з одними і тими ж керівниками зареєстровані в Україні та в Краснодарському краю.

За інформацією ЗМІ, 2015 року бюджет РФ від діяльності "Інвестиційної Будівельної Компанії" отримав майже 5 млн. доларів. Очевидно, доходи російського бюджету будуть і далі зростати. У Криму мережа активно розширюється. Якщо на момент окупації було 50 магазинів, то зараз - вже 63.

"Діяльність українського бізнесу на території тимчасово окупованого Криму абсолютно незаконна. Це перше. А по-друге, це аморально. Це платити податки до бюджету країни агресора. Всі ці податки підуть до російського бюджету і будуть витрачатися на армію, яка воює з Україною", - зазначає політолог.

"І виникає питання, куди в ситуації з АТБ дивляться Генпрокуратура і СБУ? Чому у випадку з мережею "Обжора" Служба безпеки України реагує і розслідує кримінальне провадження, а тут - ні?", - зазначають журналісти.

Бойкот у Львові

Економічний бойкот з боку звичайних людей став ефективним інструментом у боротьбі проти антиукраїнського бізнесу. Якраз 3 роки тому, в грудні 2013 року, і стартувала всеукраїнська громадська кампанія бойкоту товарів і послуг, які пропонували близькі до Януковича підприємці.

"Наша громадська ініціатива існує три роки і АТБ був у списках ще як регіональний бізнес, потім ми переключилися на російський бізнес, але ми про них не забули. І про їхню цивільну, точніше антицивільну позицію. Ми пам'ятаємо", - говорить Олег Радик, глава організації "Економічний бойкотний рух".

Інший активіст Тарас Хаммер допомагає Олегу Радику з бойкотом. Цю справу називає війною, в якій фронт проходить посеред Львова. "Не треба бути фахівцем, щоб розуміти, що той бізнес і ті структури, які нормально себе почувають як з окупантами, так і тут, то щось нечисто і вони однозначно працюють не на Україну. Відкрилися дуже багато фронтів, на яких треба однозначно боротися", - відзначив Хаммер.

"Можна погуглити і побачити, як роздавалися кульки в Донецьку на початку ДНР на допомогу пенсіонерам, ополченцям. І я не вірю, що вони на когось переоформляли свої бізнеси, що вони від нього відійшли. Регіоналам віри немає, колишніх регіоналів не буває. Ще фірма, за нашими даними, відкриває таку ж торговельну мережу в Росії. Тобто у нас буде АТБ, в Росії, у Львові, тобто мир, дружба, жуйка", - додає Радик.

Тут, на заході України, як могли чинили опір масовій появі магазинів АТБ. Але громадські активісти - не всесильні.

"Те, що вони мають великі гроші, вони хочуть скуповувати по області, вони скупили мережу Барвінок, це така мережа торговельна місцева. Вони з'їдять не лише мережі галицькі. Але й місцевий бізнесмен, який возить товар з Польщі або щось виробляє, або чимось торгує, він буде з'їдений повністю", - говорить Радик. Він і надалі обіцяє боротися з бізнесом, який вважає антиукраїнським. Зараз передав естафету киянам.

Київська кантата

А це вже околиця столиці. Тут, на території скверу по вул. Чорнобильській, запланували будівництво ще одного магазина АТБ. Причому було рішення Київради, там має бути саме сквер. "У 2007 р. був проведений аукціон, вже землю тут продали. Потім її перепродавали три рази. Тобто, прослідковується, що це все одні й ті ж люди, просто вони для того, щоб усі ці сліди замести, щоб через суди там було відсудити набагато складніше. У 2015 році наприкінці літа забудовник вночі приїхав, вирізував дерева, тут росли, столітні дерева", - говорить депутат Київради Прохор Антоненко.

"Бігала тут жінка, яка рубала дерева, вночі сосну 150-річну зняли. Вона бігала і кричала: "У мене стільки грошей, ми все одно тут побудуємо", - розповідає місцева активістка. "У вівторок вони привезли сюди тітушок і намагалися поставити тут паркан", - додає Антоненко.

Далі спалахнув уже традиційний як для столиці конфлікт: тітушки проти громади. Канонада вуличних протистоянь докотилася до Верховної Ради. "Кияни - це не якісь люди, які готові це терпіти, і звичайно, коли вони бачать цих тітушок, виникають конфлікти, бійки, стрілянина. Чого ми чекаємо? Ми хочемо дочекатися, щоб з'явилися загиблі? Ми чекаємо перших смертей на цих конфліктах? Тому тяжкопоранені вже є. Це, вважайте, звернення до керівництва МВС, до прокуратури, до СБУ, розберіться з цим, покарайте винних, і припиніть незаконну діяльність", - зазначає нардеп Андрій Іллєнко.

У нас як би немає ні поліції, ні архітектурно-будівельної інспекції, нарікає інший народний депутат Ігор Луценко. Вихід один - самим давати відсіч незаконним забудовникам, наполягає політик. "На жаль, в нинішній ситуації, і це абсолютно не перебільшення, потрібно просто об'єднуватися в квартальні колективи, озброюватися і захищати себе: свою природу, свої двори, від грабіжників, від незаконних забудов. Зараз єдиний шлях встановити законність - йти, як вчора громадяни - просто палили майно забудовника, який намагався захопити зелену зону, ділянку Києва", - говорить Ігор Луценко.

 

Непорозумінь і відвертих конфліктів довкола мережі АТБ дуже багато, скаржаться активісти в різних кінцях країни, говорять журналісти. Тут і Житомир, і Херсон, і Дніпро, і Миколаїв. "Очевидно, що люди мають певний вплив на частину чиновників, депутатів, і таким чином проводять свої бізнес-питання, і їх інтереси суспільства не цікавлять", - впевнений Іллєнко. Тут, на столичному Святошино, люди роблять усе можливе, щоб захистити свої права - перешкодити будівництву магазина.

"Людей переконували: отримаєте під боком магазин з дешевими продуктами. Це ж вигідно для сім'ї! Але гідність і патріотизм - не просто слова. Вони важать більше, ніж цинічний менеджмент. Подібні скандали довкола будівництв магазинів АТБ постійно виникають в різних куточках України. Скрізь методи схожі - тиск на активістів за допомогою тітушок або правоохоронців, залякування журналістів через суди. Реальна децентралізація - це коли сусіди стають пліч-о-пліч для захисту свого будинку. Вони не сподіваються на допомогу з центру - вже самі вирішують свої проблеми. Такі громади - основа нового українського суспільства. Тут люди знають, за що вони борються і хто їхній ворог", - підсумовують журналісти.

Зараз ви читаєте новину «АТБ: робота в Криму і на Донбасі, бойкот у Львові та Києві – розслідування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути