вівторок, 11 січня 2011 10:34

Археологи знайшли найдавнішу у світі виноробну майстерню (ФОТО)
5

Фото: Reuters

У Вірменії виявили найдавнішу виноробну майстерню, вік якої оцінюють в 6,1 тисячі років. Розкопки проводила міжнародна група вчених в похоронних печерах біля села Арені в області Вайоц Дзор на кордоні з Іраном.

Вчені розкопали в печерах осколки чана ємністю 50-55 літрів. Він розташовувався на платформі для перетирання винограду. Археологи також виявили виноградні кісточки, листя і вичавки з ягід. Після цього вірменські, американські та ірландські вчені провели аналіз черепків і виявили залишки пігменту мальдівіна. Саме він дає винограду і вину яскраво червоний колір.

Археологи запевняють, що стародавні виноградарі використовували місцевий сорт.

"Очевидно, цей печерний комплекс використовували в мідному віці як цвинтар і ритуальне місце. І виготовлення вина може бути пов'язано з цими ритуалами", - заявив один з керівників дослідницької команди, науковець з Археологічного інституту Котса (Університет Каліфорнії) Григорій Арещян.

До тепер найстародавнішо подібною знахідкою вважали виявлений на Криті виноробний прес, вік якого становить 5 тисяч років. У той же час найбільш давні залишки вина віком 7,4 тисячі років виявлені на черепках горщиків в іранських горах Загрос. Проведені в 2006 році генетичні дослідження 110 сучасних сортів винограду засвідчили, що батьківщиною цієї ягоди є Грузія.

Археологи зацікавилися печерним комплексом Арені-1 ще за часів СРСР. Пізніше там вирішили спорудити військові бункери. Тим не менш, цей намір не провалився. У 2007 році в печерах, де перебувають 39 поховань, розпочалися археологічні розкопки. Там же виявлено найдавніше шкіряне взуття, якому близько 5,5 тисяч років.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Археологи знайшли найдавнішу у світі виноробну майстерню (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути