субота, 02 квітня 2016 03:42

Японські науковці вперше виростили зовнішній шар шкіри зі стволових клітин

Японські науковці вперше виростили зовнішній шар шкіри зі стволових клітин
Фото: Із відкритих джерел

Японські фахівці з Інституту фізичних і хімічних досліджень вперше змогли виростити зовнішній шар шкіри, а також волосяні цибулини з індукованих стовбурових клітин (iPS-клітин), передає УНН з посиланням на телеканал NHK.

В ході експерименту вчені пересадили миші, у якої від народження не було волосяного покриву, близько 30 груп стовбурових клітин, змішаних із спеціальним протеїном. Приблизно через місяць клітини прижилися, і у миші почав вироблятися шкірний жир і рости шерсть. Таким чином, дослідникам вдалося повністю відтворити зовнішній шар шкіри гризуна.

"Наші дослідження показують, що за допомогою стовбурових клітин можна вирощувати органи або тканини цілком. Це дуже великий крок у розвитку науки. Кінцевою метою нашого проекту є пошук способу вирощування людської шкіри зі стовбурових клітин, яку можна пересаджувати в разі серйозних опіків", — розповів керівник групи фахівців Інституту фізичних і хімічних досліджень, професор Цудзи Такасі.

Довідка:
iPS-клітини при певному хімічному впливі здатні ставати клітинами будь-якого типу, що теоретично дозволяє вирощувати тканини для різних органів. Проте, на думку ряду фахівців, пересадка вирощених тканин в організм може призвести до виникнення злоякісних пухлин.

Зараз ви читаєте новину «Японські науковці вперше виростили зовнішній шар шкіри зі стволових клітин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути