понеділок, 16 березня 2009 10:36

Японці створили робота-камікадзе, який знищує космічне сміття

Японці створили робота-камікадзе, який знищує космічне сміття
Японські конструктори розробили технологію з утилізації крупного космічного сміття. У її основі лежить використання робота-прибиральника, який міцно захоплює рукою-маніпулятором старий супутник або уламок ракети і, немов камікадзе, кидається вниз, згораючи разом з ним в атмосфері. Про це повідомляє прес-служба Японського аерокосмічного агентства (JAXA).

Апарат зовні схожий на барабан від револьвера, але має вісім граней - зі сторонами 50 на 70 сантиметрів. При вазі близько 140 кг він володіє незвичайною силою, оскільки здатний гальмувати обертання навколо Землі призначеного для знищення об"єкту за допомогою могутнього електромагніту. У цьому йому, зокрема, допомагає електропровідний канат, який може розмотуватися на декілька кілометрів.

За підрахунками відомства, створення одного такого робота обійдеться приблизно в 400 млн ієн (близько 4 млн доларів США). Проте в JAXA розраховують, що в майбутньому попит на їх пристрій буде неминуче зростати.

На користь цієї думки говорить той факт, що сміття представляє загрозу безпеці діючим супутникам, і вже мали місце випадки, коли зіткнення завдавали шкоди.

Кількість сміття в космосі стрімко зростає. Якщо в 80-х роках минулого століття мова йшла про приблизно п"ять тисяч об"єктів, то в наші дні їх число вже виросло приблизно до 13 тисяч. Причому ця цифра враховує тільки уламки розміром більше 10 сантиметрів, а з врахуванням дрібнішого сміття ця цифра може зрости до декількох десятків мільйонів, вважають японські експерти.

При цьому на низьких орбітах відходи, що виникли в процесі освоєння людиною космічного простору, мчать з швидкістю, яка вдесятеро перевищує швидкість кулі - близько 25 тис. км. на годину. Тому їх зіткнення, наприклад з Міжнародною космічною станцією (МКС), може привести до непоправних наслідків.

За матеріалами: ІТАР-ТАРС, NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Японці створили робота-камікадзе, який знищує космічне сміття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути