субота, 12 січня 2013 16:33

"Акулі - волю!" - активісти хотіли визволити бідолашну рибу з "ОушенПлази"
5

Фото: Фото: Оксана Худояр

12 січня столичний торговельний центр "ОушенПлаза" пікетували близько 30 осіб із екологічних громадських організацій - "Фейсбук-рух "Земляни", "Всеукраїнська еклогічна ліга", а також голова Міжнародної організації "Захист тварин "S.O.S." Вони стали в ряд перед входом до центру. Тримали в руках плакати "Поместим в аквариум владельцев "Океан-плаза", а не акулу", "Готуєш родину до зони?" Кілька активістів гупали в там-тами та пусті пластикові пляшки.

"Ми вимагаємо, щоб власники цього торговельного центру розширили акваріум для акули, щоб вона задовольняла свої природні потреби в русі. Якщо вони не хочуть цього робити, тоді щоб передали акулу в один із європейських океанаріумів, де їй створять нормальні умови для існування. Цей акваріум замалий для неї - 350 тисяч літрів, в той час, коли в Будапешті океанаріум місткістю 1,5 млн літрів", - каже в гучномовець Вікторія Світлова, голова "Фейсбук-руху "Земляни". В неї на носі причеплена іграшкова маска пащі акули.

Валентина Тимочко, голова "Міжнародної екологічної ліги" апелювала до президента та уряду звернути увагу на знущання над тваринами в "ОушенПлазі" та закрити акваріум, а тварин перевести в природне середовище - заповідник чи європейський океанаріум.

"Все, що ми спостерігаємо в "ОушенПлазі" - це ганебне знущання над живими істотами, які мають жити в природному середовищі. Міністерство, яке покликане охороняти природу, займається лише використання природних ресурсів. Де Міністерство природних ресурсів? Де реакція Державної екологічної інспекції? Абсолютно неможливо утримувати тварин в неволі, особливо в таких умовах. Тому основна вимога має бути до органів державної влади, які утримуються на наші податки. Вони мають припинити це беззаконня. Закон забороняє експлуатацію й утримання живих істот в таких умовах", - сказала вона.

Тимочко наголосила, що "трагедія полягає в тому, що на цьому акваріумі виховуються тисячі маленьких громадян України".

"Вони розуміють, що так можна знущатися над живими істотами. Руйнується природоохоронна свідомість. На жаль, за гроші в цій країні можна зробити все: купити територію, тварин, і владу, яка дозволяє це робити. Наша головна вимога від уряду й президента - припинити знущання над тваринами", - зауважила еколог.

Після виступу Тимочко пікетувальники кілька разів прокричали "Акулі - волю!", і увійшли до торговельного центру. Там на східцях першого поверху їх затримала охорона. Почалась кількахвилинна штовханина. Відвідувачі центру знімали все на мобільні телефони та фотокамери. Через шум фонтанів слів перепалки між громадськими активістами та охоронцями було не чутно.

"Ми не хочемо, щоб нашим рибам занесли якусь заразу чи ще щось", - каже представник адміністрації торговельного центру із мікрофоном у вусі.

"Наш "Океанаріум" - це не просто видовище. Ми планували створити освітньо-пізнавальний. У нас триватиме постійна ротація риб. Цілком можливо, що влітку наша акула переїде в партнерські акваріуми, з якими співробітничає компанія "Аквалунг". Зараз ні в якому випадку не можна перевозити акулу. Для неї це питання життя, - намагається заспокоїти громадських екологів Анастасія Козлова, прес-секретар торговельного центру "ОушенПлаза". - Була санепідстанція, екологи. Проводили перевірку. В актах, виданих ними, значиться, що умови утримання акули є задовільними. Але також вони видали припис отримати дозвіл на утримання тварин у неволі. Звернутися про отримання такого дозволу ми маємо не пізніше 8 лютого. Що ми і зробимо".

Пікетувальники вимагали пропустити їх до акваріуму. Скандували "Акулі - свободу".

Валерій Соболь, начальник служби безпеки компанії пообіцяв у понеділок організувати загальну прес-конференцію, де мають виступити керівники компанії, яка утримує акваріум.

Після двох годин пікетування громадські екологи розійшлися.

Зараз ви читаєте новину «"Акулі - волю!" - активісти хотіли визволити бідолашну рибу з "ОушенПлази"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

45

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути