середа, 31 серпня 2016 13:49

"Якби Слабошпицький став президентом, ми давно були б у Європі" — Дмитро Павличко
5

30 серпня у Будинку звукозапису НРКУ відбувсятворчий вечір з нагоди 70-річчя письменника та видавця Михайла Слабошпицького. У залі був аншлаг. Прийшли Богдан Бенюк, Анатолій Хостікоєв, Наталія Сумська, Дмитро Павличко, Микола Жулинський, Павло Мовчан та Любов Голота.

"Сьогодні до мене підійшла одна жіночка й каже: "Дмитре Васильовичу, ви не висунули Михайла Слабошпицького на посаду президента України. Чому ви цього не зробили?" Хотів щось відповісти, але вона мене перебила: "Якби він став президентом, ми вже давно були б у Європі", - поділився Дмитро Павличко.

Автор: Тарас Подолян
 

Михайло Слабошпицький сидів за столом на сцені. Поруч — ведучий вечора письменник Юрій Щербак. На прохання ювіляра ввімкнули запис пісні "Рідна мати моя" у виконанні Дмитра Гнатюка.

Автор: Тарас Подолян
 

"Не можу спокійно слухати цю пісню, бо це — шмат мого особистого життя. Мій батько її дуже любив. Він був надарований музикальним талантом. Мав бути співаком, але прожив не своє життя. Його брали в державний хор. Батькові тоді було 24 роки, а він уже обсипався дрібними дітьми. Не до того було. Він грав на всіх музичних інструментах: клавішних, струнних, духових", - розповів Михайло Слабошпицький.

Автор: Тарас Подолян
 

"Серед братів і сестер я був найстаршим. Мав дуже багато роботи. Тоді зрозумів, що фізична праця не приносить мені задоволення. Письменником хотів бути завжди. Якщо людина чітко визначилася внутрішньо, досягне того, чого прагне. Моє життя це ілюструє", - додав він.

Автор: Тарас Подолян
 

За годину від початку концерту на сцену з гітарою вийшов актор Анатолій Хостікоєв. Слідом за ним — Богдан Бенюк. Виконали пісню "Ой хмариться, туманиться".

"Моя дружина Наталія Сумська — найпалкіша шанувальниця Михайла Слабошпицького. Як тільки починається якась передача за його участю чи він виступає по радіо, у нашому домі вся робота припиняється. Сидимо і слухаємо Михайла. Якось вирішив провести експеримент. Коли в черговий раз слухали виступ Михайла Федотовича, сказав дружині: "Наташа, нам треба їхати на репетицію". Вона відказала: "Та почекає та репетиція. Ти послухай, що розумна людина каже". За кілька хвилин я знову до неї: "Наташа, в тебе щось на кухні вже шкварчить". Вона махнула рукою: "Нічого там без мене не станеться. Ти подивися, який красивий і харизматичний мужчина виступає". Навіть канапок не дочекався від неї, доки Михайло виступ не закінчив", - поділився Анатолій Хостікоєв.

Автор: Тарас Подолян
 

Нагадаємо, Михайло Слабошпицький народився 28 липня 1946 року у селі Мар'янівка на Черкащині. Його батьки були селянами. Після закінчення факультету журналістики Київського університету працював кореспондентом та редактором. 1995 року створив видавництво "Ярославів Вал". Написав понад 20 книжок. 2005-го отримав Шевченківську премію.

Зараз ви читаєте новину «"Якби Слабошпицький став президентом, ми давно були б у Європі" — Дмитро Павличко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути