середа, 19 липня 2023 03:26

Як врятуватися від спеки в квартирі без кондиціонеру: добірка дієвих порад

Як врятуватися від спеки в квартирі без кондиціонеру: добірка дієвих порад
У період аномальної спеки великою проблемою стає захист від неї. Фото: pixabay

У період аномальної спеки великою проблемою стає захист від неї.

Навіть якщо на вулиці – страшенно тепло, але ви не хочете такої самої температури у вашій квартирі, то вихід є. Про те, як охолодити повітря у квартирі, кімнаті чи будинку навіть без кондиціонера чи вентилятора, розповість Gazeta.ua.

Позакривайте вікна та двері

Це найпростіший спосіб позбутися спеки у квартирі. Адже таким чином, у приміщення не буде потрапляти гаряче розігріте повітря, а отже – температура буде триматись одного рівня. Провітрювати можна рано вранці або пізно ввечері.

Перекрийте світло

Ще один спосіб – перекрити надходження світла в кімнату. Для цього потрібно просто зашторити вікна чи опустити жалюзі навіть у хмарну погоду. За таких умов температура може знизитись на кілька градусів.

Справа в тому, що теплове (інфрачервоне) випромінювання потрапляє у приміщення не тільки у вигляді прямих сонячних променів, а й у розсіяному крізь хмари. Щоб відбивати це випромінювання, штори повинні бути щільними та світлого кольору – він краще відштовхує світло.

Їх потрібно тримати закритими вранці та вдень, а вночі, навпаки, відкривати. При цьому тканинні або залізні жалюзі набагато ефективніше справляються із цим завданням і затримують до 90% світла.

Взагалі затемнення не просто захищає квартиру від проникнення сонячних променів, а й не дає нагріватися електроприладам, килимам і т.д., тобто речам, від яких також підвищується температура повітря. Зашторювати вікна потрібно з 8 ранку чи раніше.

Сонцезахисна плівка

Також хороший метод, бо вона пропускає частину променів, щоб до квартири потрапляло світло, але водночас затримує спеку. Не хвилюйтесь, що вам не буде видно нічого з вікна, але це краще, ніж варитися у власній квартирі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європу розпече до 45°С. Яка погода завтра пануватиме в Україні

Фольга

Фольга добре захищає приміщення від високих температур. Для цього потрібно купити рулон по 5 або 6 метрів і заклеїти вікна цілком із внутрішньої сторони. Особливо такий метод стане в нагоді, якщо вікна виходять на південну сторону, де спека завжди відчувається інтенсивніше.

Єдиний мінус фольги — естетична складова, проте завжди можна зашторити вікна, і світловідбиваючого матеріалу буде не видно.

Пляшки з водою

Хороший спосіб охолодження приміщень – пляшки із замороженою водою. Їх може бути кілька, наприклад, 5-6 літрів допоможуть знизити температуру мінімум на 3 градуси, а то й більше.

Їх потрібно розміщувати на висоті, наприклад, на шафі, або навпроти вентилятора, щоб повітря сильніше охолоджувалося.

Зніміть всі килими та пледи

Влітку вони не лише накопичують пил, але й затримують тепло в будь-якому приміщенні. Якщо ви це зробите – то результат не змусить вас чекати.

Ізолювання кухні

На кухні через велику кількість нагрівальних приладів завжди найвища температура, особливо під час приготування їжі. Якщо працює газова або електрична плита, на цей час слід включити витяжку на максимум або провітрити приміщення.

Також повітря може нагріватися від мікрохвильової печі і готових страв, тому двері в кухню краще закривати. І взагалі електричні прилади забирають дуже багато енергії, а тому – прогрівають приміщення до високих температур. По можливості вимикайте прилади, якими не користуєтесь.

Червень став найтеплішим в історії, а перший тиждень липня - найспекотнішим на планеті за всю історію спостережень.

Незабаром настане Ель-Ніньо і ситуація може погіршитися, пише Politico.

Ель-Ніньо – явище планетарного масштабу, які прямо або побічно впливають на погоду на значній частині землі. Вони пов'язані зі зміною температур в океанах, опадами, атмосферною циркуляцією над тропічною частиною Тихого океану.

Протягом останніх трьох років Земля була під впливом Ла-Нінья – "фази охолодження". Однак тепер починається "тепла фаза" Ель-Ніньо. Науковці очікують, що вона призведе до ще більшого підвищення глобальної температури. А значить, варто готуватись до ще більш екстремальних погодних явищ у всьому світі.

Зараз ви читаєте новину «Як врятуватися від спеки в квартирі без кондиціонеру: добірка дієвих порад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути