вівторок, 28 липня 2009 10:30

Ахметов скуповує акції "Західенерго": хоче експортувати в Європу

Ахметов скуповує акції "Західенерго": хоче експортувати в Європу

Корпорація "ДТЕК", що об"єднує енергетичні активи Рината Ахметова, сконцентрувала 11,5% акцій енергогенеруючої компанії "Західенерго".

Така інформація з"явилася в системі розкриття інформації Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку.

В ДТЕК відмовилися будь-яким чином коментувати даний факт. В той же час, пише видання, експерти відзначають, що, очевидно, холдинг впродовж деякого періоду скуповував цінні папери у приватних акціонерів, що володіють в цілому 29,9% "Західенерго". Ще 70,1% акцій належать державі в особі НАК "Енергетична компанія України" ("ЕКУ").

Видання відзначає, що місяць тому ЗМІ розповсюдили інформацію з посиланням на неофіційні джерела, що ДТЕК опосередковано контролює не 11,5% "Західенерго", а ще більшу частку - 20%. Тоді в ДТЕК також не підтвердили цю інформацію. Проте, пише видання, експерти допускають, що холдинг може бути власником додаткової частини акцій через офшорні компанії.

Експерти сходяться на думці, що володіння 11,5% акцій "Західенерго" не дозволяє ДТЕК яким-небудь чином впливати на поточну діяльність підприємства. В той же час директор енергетичних програм Центру ім. Разумкова Володимир Саприкін відзначає, що скупка акцій енергогенеруючої компанії може свідчити про підготовку холдингу до можливої приватизації контрольного пакету "Західенерго".

Дана компанія, як раніше відзначав глава НАК "ЕКУ" Володимир Зіневич, представляє найбільший інтерес для інвесторів серед всіх генерацій, оскільки "має можливість експорту електроенергії". А керівництво ДТЕК неодноразово заявляло, що вихід на європейські ринки електроенергії є стратегічним завданням холдингу.

Дело, ProUa

Зараз ви читаєте новину «Ахметов скуповує акції "Західенерго": хоче експортувати в Європу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути