пʼятниця, 08 березня 2013 14:07

"Я хотів, щоб дали 5 номінацій" - Іван Драч про Шевченківську премію
5

Фото: Фото: Інна ІЩУК

6 березня в Каневі Віктор Янукович  вручив Національну премію України імені Тараса Шевченка.  Поет 71-річний Леонід Горлач отримав премію за збірку "Знак розбитого ярма". Режисер-постановник  48-річний Дмитро Богомазов за виставу "Гамлет" Шекспіра в Одеському музично-драматичному театрі ім. В. Василька, "Гості прийдуть опівночі" Міллера у Київському театрі драми й комедії на лівому березі Дніпра та "Щуролова" за Гріном у Київському театрі "Вільна сцена". Художник 80-річний Петро Печерному  за серію декоративних тарелей, розмальованих за мотивами творів Т. Шевченка. Цьогоріч лауреатів було троє. Минулого -п'ятеро.

"У членах комітету — 25 самодостатніх одиниць. Ніхто на нас не тисне. Принаймні в тих межах, поки я тут голова. Ніхто, аж до СБУ включно. Оце вони самі перегризлися і втратили 2 позиції. А так повинно було їх бути 5. Щодо стрічки  Іллєнка, яка була єдиною у своїй номінації, то вона  не викликала захоплення у членів комітету" - сказав голова  Комітету з Національної премії імені Тараса Шевченка поет Борис Олійник.

"Я хотів, щоб дали 5 номінацій: ще Гальченку і Роману Ковалю. Інколи вдається переконати членів комітету, що пропадають гроші — куди вони підуть? А інколи не вдається — цього разу не вдалося." - говорить член шевченківського комітету письменник Іван Драч.

"Не лояльним до влади взагалі нічого не дають. Я такого ще не пам'ятаю." - прокоментував Драч чутки, що нині премію дали лише лояльним до влади митцям.

Інший член шевченківського комітету художник Андрій Мельник вважає, що потрібно по кожній номінації   премію давати окремо:

"В даній ситуації письменники переживають за письменників, театрали  за театралів, художники за художників, кіношники за свою номінацію. Певною мірою це сіє хаос. Якщо буде кожна номінація мати премію, то це питання буде вирішене.  Наприклад художники знають, що у них є премія і будуть обирати кращого з кращих. Так і кіношники.  Коли 5 премій, а 10 номінацій — це помилкове було рішення.  Чув, що дехто висловлює думку, мовляв Шевченко був художником і письменником, отже премію потрібно давати художникам і письменникам, а для інших митців придумати інші премії.  Ми говоримо про визнання державою митців, тому таку асоціацію робити не потрібно. Робити такий розділ непотрібно. Я би хотів щоб це визнання було на найвищому мистецькому рівні без коньюктури. Я думаю, що так би хотів і Шевченко" - сказав Мельник.

Нагадаємо, що цьогоріч премія становить 260 тисяч гривень, як і минулого року.

Зараз ви читаєте новину «"Я хотів, щоб дали 5 номінацій" - Іван Драч про Шевченківську премію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути