пʼятниця, 31 липня 2015 21:31

62 тисячі свиней палитимуть три тижні

62 тисячі свиней  палитимуть три тижні
Фото: news.tut.by

90 ветеринарів та 50 рятувальників на свинокомплексі "Калита" біля селища Калита Броварського району на Київщині знищують поголів'я свиней - 62 тис. голів. 28 липня тут виявили африканську чуму свиней (АЧС). Хвороба дуже заразна для тварин, невиліковна, проти неї немає щеплення.

"Свиням роблять смертельний укол формаліну в серце, потім обливають мазутом і палять. Роботи тижнів на три", - розповіли рятувальники біля санітарного пропускника на ферму.

Ветеринари та рятувальники живуть у наметовому містечку на території свинокомплекса. Робітники комплексу їздять на роботу автобусами з селища.

Свинокомплекс розташований за шість кілометрів від населеного пункту.

Підприємство на півроку закриють на карантин. Після того, воно, можливо відновить роботу.

"Наскільки ми будемо готові повторити свій ризик, буде залежати від того, які заходи держава прийматиме для недопущення розповсюдження АЧС, тому що ризики на сьогоді просто зашкалюють", - сказав голова правління ПАТ "Агрокомбінат "Калита" Юрій Жихарєв на прес-конференції.

Він також зазначив, що тварини були застраховані від усього, окрім африканської чуми свиней. Адже з 2014 року від цієї хвороби в Україні не страхує жодна компанія.

Свої збитки компанія оцінює у 200 млн. грн. Це перший випадок розповсюдження хвороби на промисловому виробництві. З 2012 року в Україні зареєстровано 32 випадки африканської чуми свиней у Запорізькій, Луганській, Чернігівській, Сумській, Київській, Житомирській та Рівненській областях.

Зараз ви читаєте новину «62 тисячі свиней палитимуть три тижні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути