неділя, 22 січня 2017 10:45

5 фактів про День соборності України

5 фактів про День соборності України

22 січня Україна святкує День соборності Gazeta.ua наводить кілька фактів про цю подію.

Українці вперше проголосили про незалежність 1918 року. А 1919-го об'єдналися в єдину державу — Українську Народну Республіку. Саме ці події стали фундаментом для українського державотворення

5 фактів про День соборності

1. Українська Народна Республіка і Західноукраїнська Народна Республіка 1 грудня 1918 року підписали "передвступний" договір про злуку у Фастові, після якого і ухвалили об'єднання двох частин України в одну державу.

2. Проголошення Акту злуки УНР та ЗУНР в єдину незалежну державу відбулося 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві. У зачитаному на зборах "Універсалі соборності", зокрема, відзначалося: "Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина, Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як у Києві відзначатимуть День соборності

3. За радянського тоталітарного режиму проголошення незалежності УНР і День Соборності не відзначали. Ці "контрреволюційні свята" стерли із суспільної свідомості. Події Української революції 1917–1921 років намагалися не згадувати у підручниках історії. Утім пам'ять про ці події перемогла радянську амнезію.

4. Перше офіційне відзначення свята Соборності на державному рівні відбулося 22 січня 1939 року в столиці Карпатської України місті Хуст. Це була наймасовіша за 20 років перебування краю у складі Чехословаччини демонстрація українців – понад 30 тис. осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До Дня соборності в столиці перекриють рух

5. 1990 року відбулася одна з найбільших у Центральній та Східній Європі масових акцій - "Живий ланцюг" як символ єдності східних і західних земель України та знак вшанування подій Першої української незалежності. Від 500 тис. до 3 млн українців узялися за руки та і безперервний ланцюг від Києва до Львова. Так уперше з дня проголошення Акта Злуки 1919 року між Українською Народною Республікою та Західно-Українською Народною Республікою у сучасній історії України було відзначено День Соборності, який згодом став державним святом.

Офіційно на державному рівні в незалежній Україні День соборності відзначають із 1999 року.
Зараз ви читаєте новину «5 фактів про День соборності України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути