Ексклюзиви
четвер, 12 березня 2015 14:26

185 бійців не можуть отримати протези через корупцію

185 бійців не можуть отримати протези через корупцію

185 українських бійців потребують протезування. Та вони не можуть отримати якісні протези через процедуру сертифікації комплектуючих. Така схема містить корупційну складову. Про це заявила експертна група з питань протезування Громадської ради при Фонді соціального захисту інвалідів.

"Міністерство соціальної політики зобов'язує всі підприємства, які завозять комплектуючі для протезів, проходити сертифікацію. Ця процедура - незаконна, вона обмежує варіанти комплектації і лобіює інтереси певних протезних організацій, - стверджує голова експертної групи Олексій Краснощоков. - Ми ще в грудні минулого року прийняли резолюцію з цього приводу, яка зараз у Верховній Раді. Нашу резолюцію підтримав Антимонопольний комітет, Міністерство економічного розвитку, Державна регуляторна служба України, Міністерство охорони здоров'я. Підтримали всі, крім профільного міністерства - соціальної політики.

На думку активістів, механізм сертифікації обмежує конкуренцію та призводить до неефективного використання коштів з бюджету.

"Сертифікацію здійснює ДП "Центр сертифікації технічних засобів реабілітації" - єдине підприємство на всю Україну, монополіст. За протез стегна їм треба заплатити 300 тисяч гривень. Вже можна було б протезувати 20 бійців на ті кошти, що це підприємство отримало на сертифікації, але вони пішли в кишеню конкретних чиновників. У Мінсоцполітики кажуть, що почали службове розслідування щодо директора Департаменту у справах інвалідів. Це перший крок, щоб розслідувати корупційні схеми. У своєму листі Мінсоцполітики пише, що з 1 липня процедура сертифікації комплектуючих не проводитиметься. Але виникає питання, навіщо її проводити до 1 липня? Щоб заробити грошей?", - додає Краснощоков.

Експертна група з питань протезування вимагає провести аудит "Центру сертифікації технічних засобів реабілітації" з відстороненням керівних осіб та розслідування із залученням громадськості. І визнати процедуру сертифікації корупційною.

Усього в Україні 257 тис. людей, які потребують протезування або візочків, з них 24 тис. - діти.

Зараз ви читаєте новину «185 бійців не можуть отримати протези через корупцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути