пʼятниця, 20 грудня 2013 04:32

10 причин не їхати на Олімпіаду в Сочі — Die Welt

10 причин не їхати на Олімпіаду в Сочі — Die Welt
Фото: podrobnosti.ua
Після того як президент ФРН Йоахім Гаук заявив про рішення не їхати на Олімпіаду в Сочі, на нього обрушився шквал критики. Глава німецької держави не назвав свої мотиви, і постійний автор Die Welt Юлія Смирнова вирішила сама перерахувати 10 причин не їхати в Сочі.

В якості першої причини журналістка наводить закон про заборону нетрадиційних сексуальних відносин серед неповнолітніх, прийнятий російською владою у цьому році. "Від нього може постраждати будь-яка людина, який неповнолітніх скаже, що гомосексуалізм - це нормально, - пояснює Смирнова. - Поки що всі випадки застосування закону можна перерахувати по пальцях, але дискусія з цієї тематики на практиці призвела до того, що гомофобія, і так широко поширена серед консервативно налаштованих росіян, зросла ще більше". Крім того, серйозно зросла кількість випадків прояву агресії по відношенню до геїв і лесбіянок.

Другим аргументом, на думку Смирнової, є прийнятий після хвилі протестів проти нечесних виборів і повернення Путіна в крісло президента закон, що зобов'язує реєструватися як "іноземні агенти" всі організації, що займаються політичною діяльністю і отримують гроші з-за кордону. "Добровільно себе так називати не бажає ніхто, адже в Росії ще з радянських часів за цим словосполученням закріпилося значення шпигун і шкідник, - пояснює автор. - Російські влади впевнені, що спонсори визначають політику і, якщо фінансування йде з-за кордону, то воно не може бути хорошим за визначенням". Після прийняття закону в кінці 2012 року в офісах сотень розташованих в Росії НКО пройшли обшуки і перевірки.

Свобода преси, йдеться далі, - це третій аргумент для бойкоту. У рейтингу свободи преси, складеному організацією "Репортери без кордонів", Росія посідає 148-ме місце. "У висвітленні подій домінують державні і продержавні ЗМІ, а телебачення продовжує залишатися головним джерелом інформації для більшості росіян, - пише Смирнова. - Уряд контролює громадську думку, широко поширена самоцензура, незалежні ЗМІ мають занадто малу аудиторію". "Перший канал", "Росія" і НТВ нав'язують телеглядачам власну версію подій". Наприклад, "у їх репортажах опозиціонери - і в Росії, і на Україні - завжди проплачені Заходом і керовані Заходом, у репортажах про Росії постійно йдеться про якісь успіхи, а реальні проблеми замовчуються".

Ще однією причиною, на думку журналістки, є корупція. "Сочинська Олімпіада - найдорожча в історії, на даний момент на неї витрачено близько 40 млрд євро - аж у дев'ять разів більше, ніж було витрачено на зимові Ігри у Ванкувері в 2010 році". Крім захмарною вартості, пише Смирнова, на олімпійських будівництвах нерідко експлуатують робітників з Центральної Азії, яким недоплачують; чиновники беруть відкати. "У Росії олімпійське будівництво в Сочі перетворилася в символ тотальної корупції, проте ні один конкретний випадок, який став надбанням громадськості, так і не був розслідуваний", - констатує Смирнова.

Наступна причина, говориться в матеріалі, полягає в російській політиці. Росія розглядає колишні радянські республіки як "зони свого впливу і з допомогою батога і пряника намагається ще тісніше прив'язати їх до себе", йдеться в статті. Часом Москва йде на ввізні санкції, як це було з Грузією, Молдовою і Україною, часом манить вигідними цінами на газ. В даний час, нагадує Смирнова, Москва і Брюссель борються за Україну. Президент Янукович прийняв рішення не підписувати Угоду про асоціацію з ЄС після сильного пресингу Росії.

Шосте, на думку Смирнової: ситуація на Північному Кавказі, де вже довгий час іде війна між ісламістами і силовиками. Кожен місяць, наголошує журналістка, в Дагестані відбуваються теракти, страждає мирне населення, так і російські спецслужби нерідко вдаються до протизаконних методів, що ще більше підігріває конфлікт. У Чеченській республіці режим президента Рамзана Кадирова не гребує застосовувати насильство. Правозахисники відзначають, що в республіці панує атмосфера страху, як у 1930-х роках в СРСР.

В якості інших підстав не їхати в Сочі Смирнова призводить посилення закону про мітинги, на які Кремлю довелося піти після масових протестів 2011-2012 років, підконтрольне владі правосуддя, за допомогою якого можливо проведення показових процесів і усунення політичних конкурентів на кшталт Михайла Ходорковського або набирають популярність політиків на кшталт Навального, вкрай вороже ставлення влади до опозиції, яку вона всіма способами намагається маргіналізувати, і умови утримання в російських в'язницях, є "зоною безправ'я". Учасниця панк-групи Pussy Riot Надія Толоконникова розповіла у своєму листі, що в російських виправних установах процвітає насильство, експлуатація і не дотримується елементарна гігієна. Правозахисники також відзначають факти тортур і вибивання свідчень, йдеться в статті.
Зараз ви читаєте новину «10 причин не їхати на Олімпіаду в Сочі — Die Welt». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

36

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути