Ексклюзиви
вівторок, 24 листопада 2015 17:47

10 найбільш незвичайних шкіл світу
10

У світі існують школи, де можна лаятися і нічого не робити, школа пригод, плавуча школа та інші дивовижні установи.

Поки в Україні учні здають ЗНО, систему переводять на 12-річну освіту, школи по всьому світу розробляють свої унікальні програми навчання і докорінно змінюють процес навчання. У деяких із них на зміну дисципліні приходить лібералізм і заняття з перехресних культурних комунікацій. Вчителі придумують безліч хитрощів для того, щоб дитині було цікаво вчитися. Наприклад, походи, покази фільмів, гранти на специфічні наукові дослідження, шкільні свята. Причому у кожній із таких шкіл обов'язковий індивідуальний підхід.

Пропонуємо переглянути "десятку" найбільш незвичайних шкіл.

 

1. Учні американської школи Террасет фактично навчаються у підземеллі. Школу побудовали в середині 1970-х років, під час енергетичної кризи у США. У місті Рестон розрівняли пагорб, звели на цьому місці будівлю, а потім засипали його землею.

 

2. У школі ALPHA у Канаді панує вічне свято неслухняності. Тут немає ні оцінок, ні суворого розкладу, ні домашніх завдань. Учні самі вирішують, як провести навчальний день і які заняття відвідати. Класи формуються за інтересами, а не за віком. Поряд із традиційними предметами передбачені заняття з ліплення, кулінарії і навіть елементарної філософії.

 
3. В Росії кочових шкіл з кожним роком стає все більше і більше. Одна із них "Кенелекен". На кожній новій стоянці кочівників, окрім звичних споруд, з'являються ще шкільні намети. Учні займаються за спеціально складеним розкладом. Домашні завдання та контрольні отримують з інтернету. Всі школи для дітей оленярів у рамках національного проекту мають доступ до супутникового інтернету.
 

4. Школа пошуку спільної мови Busan International Foreign School у Південній Кореї навчає дітей емігрантів або тих, хто приїхав у Корею працювати, а також хлопчиків та дівчаток, яких перевели по обміну в одну із корейських шкіл. Учні школи для іноземців у південнокорейському Пусані трудяться не покладаючи рук цілий рік. Інтенсивний режим необхідний для того, щоб якнайшвидше пристосуватися до нових життєвих умов і згодом успішно вступити в один із корейських вузів. Більшість дітей вивчають відразу три мови: корейську, англійську, іспанську.

 
5. До школи приємної взаємодії зі світом Mountain Mahogany Community School у США можна лише вигравши в лотерею. Три принципи, на якій будується шкільна політика, — задоволення, безпека і емоційний розвиток. У школі є стандартні загальноосвітні предмети, але насамперед дітей вчать взаємодії з навколишнім світом і побутовим навичкам: шиття, кулінарії, садівництва. На території школи висаджено сотні дерев, про яких треба дбати. Діти харчуються органічними фруктами, які самі виростили.
 

6. У школі пізнання всього через музику Choir Academy of Harlem у Нью-Йорку вчителі прагнуть сприяти розвитку в дитині його прихованих талантів. Основна програма складається з різних видів виконавських мистецтв: співу, танцю, гри на музичних інструментах. Під час вступної співбесіди потенційного учня перевіряють на почуття ритму, орієнтацію в часі і концентрацію уваги.

 

7. У школі для біженців і нелегалів "Бьялик-Рогозин" в Ізраїлі навчаються діти біженців і нелегальних емігрантів. Вони приїжджають з усіх кінців землі, походять з різних сімей і поклоняються різним богам, але на коротке життя кожного з них випало чимало випробувань. Учнів там годують, поять і одягають. А найголовніше, що отримують учні від своїх наставників, — щиру підтримку та турботу. Тут дітей не вважають чужими або непотрібними, оскільки всі вони стали ізраїльтянами.

 

8. У плавучій школі Компонг Луонго у Камбоджі навчаються переважно сироти. Забезпечувати дітей допомагають туристи: кожна нова група скуповує всі товари з прилавків місцевих крамниць і буквально завалює школярів іграшками, канцтоварами та солодощами.

 
9. Школа за принципом open space Ørestad Gymnasium у Данії - справжній витвір сучасного мистецтва як зсередини, так і зовні. Це перший навчальний заклад, відкритий у Данії в рамках національної освітньої реформи. Учні Орестада — старшокласники, які збираються отримувати вищу освіту в галузі ЗМІ. У всьому будинку працює бездротовий інтернет, тому старшокласники постійно взаємодіють не тільки у реальному, але й у віртуальному просторі.
 

10. Школа пригод Watershed School у США відправляє учнів на одну із шести місцевих ферм, де вчаться тому, як працює ферма. В цілому навчання в Watershed нагадує грандіозну пригоду. Діти займаються навчальними експедиціями, які тут вважають найпродуктивнішим методом освіти. Наприклад, архітектуру діти вивчають на вулицях міста. Замість уроків географії і біології — сплавляються на байдарках по довколишніх річках і бродять лісом. Вчителі Watershed допомагають школярам писати пісні, створювати рок-групи, збирати роботів і придумувати сценарії для відеоігор.

Зараз ви читаєте новину «10 найбільш незвичайних шкіл світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути