четвер, 06 лютого 2014 00:01

Спецтема: Євромайдан-2013

У Києві на барикадах з'явився жіночий бойовий загін "Амазонки Майдану"

У Києві на барикадах з'явився жіночий бойовий загін "Амазонки Майдану"

У середу, 5 лютого, на барикадах у центрі столиці був створений новий бойовий підрозділ "Амазонки Майдану", який складається виключно з дівчат. Потрапити туди зовсім непросто, а витримати щоденні тренування амазонок ще складніше.

Журналістам телеканалу "СТБ" вдалось поспілкуватись з однією із "войовничих" дівчат. Якщо два місяці тому протестувальниця Яна носила підбори, сукні та гарні зачіски, то зараз на ній товста куртка, на ногах - штани з дірками від осколків гранат, а обличчя закриває балаклава.

"З приводу манікюрів і всього іншого, я зрозуміла, що тут я не дівчина, а тут я боєць. Якщо дівчина вдягає маску і береться за палку, то це, напевно, не її вина, а вина того, хто до цього призвів", - розповідає активістка.

Для неї все розпочалося наприкінці листопада під стелою на Майдані. Вона - одна із тих студенток, яким перепало під час зачистки: "беркутівець" одним ударом вибив їй плече.

"Мені не подобається, коли б'ють мене, коли б'ють людей. Я зрозуміла, що надалі не може бути розмови, надалі вже треба якось діяти і виборювати", - пояснила дівчина свою мотивацію перебування на Майдані.

Як потрапила до підрозділу на Грушевського, не розповідає. Каже, все сталося саме по собі. Дівчина із заможної родини, мама давно померла, а її виховував тато, призвичаїв до самостійності. Плюс активно займалась кікбоксингом і тенісом.

У руки журналістів потрапило відео, з якого видно, як дівчата тренуються у таборах. Їх небагато, вони витривалі, вміють стріляти та виготовляти вибухівку, але учасниця протестів Яна взагалі особлива, - вона робить це все дуже добре, тому одна з небагатьох, хто був на Грушевського.

"Раніше до цього я ніколи не запалювала коктейлі. Раніше я ніколи так не ненавиділа людей. Такої ненависті до людей по ту сторону барикади у мене не було ніколи", - розповідає дівчина про недавні бойові дії біля стадіону ім. Лобановського. Зараз її робота на барикадах передбачає замішування "коктейлів молотова".

"Я пишаюсь, безумовно, такими дівчатами. Але з іншого боку, наявність таких дівчат свідчить про недостатню якість чоловіків", - коментує появу на Грушевського "Амазонок Майдану" Ігор Криворучко, керівник одного із загонів "Правого сектора", голова соціал-національної асамблеї.

Сама Яна нічого дивного у цьому не бачить. Хоч сама й киянка, спить покотом разом із усіма іншими. Ті, хто був поруч під час сутичок, їй тепер брати. "Важко не довіряти людині, яка отримала поранення, закривши тебе собою", - резюмувала дівчина.

Зараз ви читаєте новину «У Києві на барикадах з'явився жіночий бойовий загін "Амазонки Майдану"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути