Ексклюзиви
четвер, 24 січня 2013 12:12

У найхолоднішому селі на світі автомобілі лишають заведеними цілий день
14

Село Оймякон в Росії - найхолодніший населений пункт в світі. У січні температура тут може тижнями міцно триматися на позначці в мінус 50 ? С. Найнижча температура в історії Оймякона становила -71,2 ? С.

У селі живе близько 500 осіб. У 20-х і 30-их р. воно було зупинкою для пастухів оленів. Однак радянський уряд у спробі "урезонити" кочівників, зробило це поселення постійним. За іронією долі, слово Оймякон означає "незамерзаюча вода" - на честь гарячого джерела, що знаходиться поруч.

Незважаючи на жахливо холодні зими, у червні, липні і серпні тут часто буває температура +30 ? С. Тут мало, що росте, так що люди їдять м'ясо оленів та коней. У селі всього один магазин, а місцеві жителі працюють пастухами оленів, мисливцями і рибалками.

Більша частина будинків все ще спалює вугілля та дрова для опалення. Тут мало сучасних зручностей. Багато туристичних компаній пропонують відвідати село і спробувати пожити в таких умовах. Єдина місцева школа закривається тільки при температурі нижче -52 ? С.

Оймякон лежить приблизно в двох днях їзди від міста Якутськ - столиці регіону. Його обслуговують два аеропорти, в столиці є університет, школи, театри і музеї.

Звичайні проблеми, з якими стикаються жителі Оймякона щодня: замерзає чорнило в ручках, батарейки втрачають потужність, а багато місцевих жителів залишають автомобілі працювати весь день, оскільки бояться, що вони просто можуть їх більше не завести.

Ще одна проблема: похорон. При такому морозі на те, щоб викопати могилу в замерзлій землі, може піти до трьох днів. При цьому землю спочатку потрібно відігріти багаттям і покласти по краях розпечене вугілля.

Село знаходиться приблизно у 750 м над рівнем моря, довжина дня варіюється від 3 годин у грудні до 21 години влітку.

Зараз ви читаєте новину «У найхолоднішому селі на світі автомобілі лишають заведеними цілий день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

30

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути