Ексклюзиви
четвер, 15 березня 2012 21:56

У Чернівцях діти виставили на перегони власні роботи
6

Фото: Фото: Оксана Любоказка

В Чернівцях відбувся четвертий тур перегонів роботів ROBORACE. На змагання приїхало тридцять дітей зі Львова, Івано-Франківська, Тернополя, Чернівців та Бреста (Білорусь).

Учасники мають незвичне хобі: увесь свій вільний час вони граються з дротами, паяльниками та спеціальними алгоритмами. Результат такої довготривалої, кропіткої і надзвичайно інтелектуальної роботи – машина-робот, яка долає трасу без жодного механічного втручання.

"Для того, аби взяти участь у наших змаганнях, нічого особливого не треба. Лише сконструювати робот-машину, яка рухається трасою сама, без джойстика чи іншої допомоги. І є певні вимоги до зовнішнього вигляду робота – машина не має бути ширшою за 25 см, довшою за 50 см і важити не більше 3 кілограмів", - розповів організатор змагань та голова ГО "Асоціація робототехніки" Назар Круцкевич.

"Кожен робот у недалекому минулому був придбаний у магазині дитячих іграшок, - розказав учасник з Бресту Олексій Пучік - Що таке робот? Це звичайна машина на дистанційному управлінні. З неї витягається все зайве, залишається лише платформа, колеса і редуктор. Потім ми її начиняємо своїми дротами, пишемо логарифми, щоб робот знав як реагувати на іншого робота на трасі чи на певні перешкоди. Така робота робиться цілою командою: один - механік, інший - програміст. От так і бавимось".

Таке хобі не є дорогим. Але це якщо брати до уваги вартість лиш автомобілів. Найдорожче – це інтелект, який вкладається у кожен робот.

"Якщо багато попрацювати головою, то можна мінімум грошей вкласти. Якщо лінь працювати, то можна цілий готовий конструктор купити і з цим вийти на змагання. Я всі вільні гроші вкладаю у їжу і в деталі – більше ні на що не залишається", - поділився Євген Притула, учасник змагань з Тернополя.

Робототехнікою зараз цікавиться чимало молоді, але лише на аматорському рівні.

"Немає підтримки держави, тому з часом стає нецікаво. Хоча я думаю, що якщо молодих техніків заохотити, то вони могли б конструювати таких роботів, які могли б конкурувати з японськими чи американськими. Але це чомусь нікому не цікаво", - підводить підсумок Круцкевич.

У цьому етапі перегонів роботів переконливу перемогу здобули техніки з Івано-Франківська.

Зараз ви читаєте новину «У Чернівцях діти виставили на перегони власні роботи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути