вівторок, 06 квітня 2010 15:52

Тероризм в Україні на 95% кримінального характеру - експерти

Тероризм в Україні на 95% кримінального характеру - експерти

Тероризм в Україні має "доморослий", кримінальний характер, але держава не застрахована від терористичних актів, зокрема інспірованих ззовні, вважають українські експерти.

На прес-конференції у вівторок президент міжнародної громадської організації "Міжнародна антитерористична єдність" Олександр Дічек підкреслив, що жодна країна в світі не може бути захищена від можливості терористичного акту.

"В Україні це може побут, але не так ймовірно як в Росії. Дай Бог, щоб в Україні цього не було... на щастя, в Україні доморослий тероризм", - сказав він, пояснивши при цьому, що терористичні прояви в Україні стосуються сфери економічних відносин суб"єктів господарювання.

"На 95% тероризм в Україні кримінального характеру", - підкреслив він.

У свою чергу, почесний президент "Міжнародної антитерористичної єдності" Василь Крутов відзначив, що для подолання проявів сучасного тероризму, необхідно працювати з людьми. "Треба, щоб люди розуміли, як діяти в таких ситуаціях", - сказав він.

Кажучи про рівень небезпеки тероризму, В.Крутов відзначив, що на нього впливають і внутрішні, і зовнішні чинники, причому внутрішнім українським чинником є серйозний рівень незаконної міграції.

Експерт відзначив, що Україна не є зоною ризику розповсюдження тероризму, оскільки в ній немає жодної терористичної організації, проте, як підкреслив він, є прихильники терористичних і екстремістських організацій. "Ці прихильники потрапляють через осідання еміграційних потоків", - відзначив він.

В.Крутов підкреслив недосконалість українського законодавства щодо контрольованості міграційних потоків. Він розповів, що є окремі факти, коли мігранти, що осіли, займаються роботою з місцевим населенням, внаслідок чого слов"яни стають носіями терористичної загрози.

Кажучи про зовнішні чинники, експерт відзначив, що ідеологи міжнародних терористичних організацій готові у будь-який момент і в будь-якому місці" провести теракт, оскільки для них головне - створити резонанс. "Не має значення, чи бере участь країна в антитерористичних акціях, ми завжди можемо стати об"єктами терактів", - сказав він.

У свою чергу, О.Дічек, відповідаючи на питання про те, чи може Крим стати загрозою тероризму в Україні, відзначив: "Головне щоб політики не втручалися і не розігрували цю карту". Він також погодився зі своїм колегою, що завдання терористів "не стільки здійснювати масові вбивства і заподіювати матеріальний збиток, скільки створити суспільний резонанс і залякати країни".

Що стосується зовнішньої політики держави, то, на думку В.Крутова, не має особливого значення, позиціонується вона як блокова або позаблокова.

"Повинна бути толерантна зважена правова політика з погляду міжнародного гуманітарного права", - вважає експерт.

Даючи поради українським громадянам щодо поведінки в місцях масового скупчення людей, зокрема, в транспорті, В.Крутов порадив "бути спокійними, радісними, проявляти толерантність до навколишнього світу і бути небайдужими". Він відзначив, що не слід боятися загрози теракту в транспорті, але слід бути уважним, оскільки безпека залежить від кожного з нас.

Кажучи про середньостатистичний портрет терориста, В.Крутов підкреслив, що, як правило, це люди нормальні з погляду психічного стану, вони різні за віком і соціальним станом, але їх об"єднує одне - ідея несправедливості, чи то на ґрунті національному, віри або якихось особових мотивів.

"Щоб знищити базу соціальної несправедливості, треба створювати такі умови, щоб не розмножувати цю ідею", - підкреслив він.

У свою чергу системний психолог Вікторія Корсун, характеризуючи портрет потенційного терориста-смертника, розповіла, що найчастіше теракти здійснюють люди, які бажають помститися за втрачених близьких. Проте при цьому, за її словами, мають місце питання історичної проблематики, історичній психології. "Багато терактів здійснюються через релігійний фанатизм і особову обмеженість", - виразила переконання психолог.

Зокрема, вона повідомила, що один з підвидів терористів - екзистенціоналісти, готові пожертвувати собою заради якоїсь цінності, наприклад, бога, нації. Вони достатньо часто зустрічаються серед терористів-смертників. Що ж до можливості розпізнати терориста в натовпі, то, за словами психолога, це зробити дуже складно, оскільки такі люди проходять особливу підготовку і особливу увагу приділяється тому, щоб вони себе нічим не видали.

Відповідаючи на питання, чи є в Україні грунт для виникнення терористичних проявів, психолог підкреслила, що якщо в Росії теракти мають характер прагнення помсти, то в Україні навряд чи таке можливе. "Культурно українці відрізняються від росіян і український простір спокійніший і зріліший", - вважає вона.

При цьому В.Корсун відзначила, що "може бути все, якщо політики або соціальні групи почнуть розпалювати міжнаціональну ворожнечу".

"Можливість є, але ця загроза не так сильна, як в Росії", - додала вона.

Интерфакс-Украина

Зараз ви читаєте новину «Тероризм в Україні на 95% кримінального характеру - експерти ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути