четвер, 28 лютого 2013 21:00

"Shell, геть з України" - матері просять не допустити геноциду жителів Донбасу
21

Фото: Фото: Тетяна Заровна

Активісти батьківського форуму "Кроха", який займається організацією допомоги онкохворим дітям, 28 лютого провели в Донецьку акцію протесту проти видобутку сланцевого газу.

На мітингу зібралися близько 200 осіб - переважно жінки з дітьми. В цей час в облдержадміністрації засідала сесія. Пікетники кричали на адресу депутатів: "Ганьба" та "Фу". Тримали плакати: "Shell, геть з України". Вони так само зробили банер з фотографіями депутатів від Партії регіонів, які своїми голосами схвалили в облраді проект видобутку сланцевого газу. Через канцелярію облдержадміністрації активістки передали листи, адресовані кожному "регіоналу", який підтримав ідею видобутку сланцевого газу. Протестуючі впевнені, що ця видобуток обернеться для Донбасу катастрофою.

Учасники акції влаштували театралізовану постановку, героями якої стали продана на наругу Україна, народ, що стоїть на колінах, корумпований чиновник і безсовісний депутат. У імпровізації брав участь так само представник "Шелл", який роздав "депутату" і "чиновнику" валюту, а потім "розтерзав Україну".

Активістки, які виступали на мітингу, згадували померлих від раку малюків, яких їм не вдалося врятувати. Деякі плакали і закликали жителів області бути не байдужими. Так само протестуючі роздавали перехожим листівки.

"Наша область і так погано забезпечена питною водою, - говорить Галина Олєйнікова з громадської організаціїї "Мама 86". - Вже зараз на Донбасі найвища онкологічна захворюваність. Не випадково єдиний депутат від ПР, який проголосував проти, - це краматорський лікар онколог. Він добре знає статистику, відповідає за життя людей. Цей депутат сказав: "Краще я буду платити за дорогий газ, ніж я буду причетний до смертей, я їх і так щодня бачу". А ще уявіть, що у нас заберуть землю, заберуть ліса і Святогорський парк, куди ми ще можемо вивезти на відпочинок дітей. Адже наші діти не можуть відпочивати на Кіпрі, як діти депутатів. Вже відомо, що 65 відсотків від цієї угоди за договором розподілу продукту отримає "Шелл", а 35 відсотків видобутого газу поділять між собою 3 приватні кампанії. А ось Україна, ми з вами - прості громадяни, ми не одержимо нічого, крім проблем. Одна з цих трьох компаній дуже дивна - складається з 20 осіб, які нічого не вкладаючи, просто матимуть свою частку - 10 відсотків дерибану".

Акції протесту матерів заважали два десятки представників партії Наталії Вітренко, які теж вирішили нагадати про себе у зв'язку з видобутком сланцевого газу. Екологічна акція планувалася як аполітична, хоча "Фронт змін" надав мамам свою допомогу. На мітингу були присутні кілька опозиціонерів, але політичних прапорів ніхто не розгортав. У той час, як "вітренківці" включили потужні гучномовці, піснями "Люди мира на минуту встаньте" і "Священная война", прогресивні соціалісти заглушали виступу екологів. У паузах між піснями "вітренківці" вигукували: "Ми за Митний союз, а ти?!"

"На цей час і місце було подано три заявки із загальною темою - протест проти видобутку сланцевого газу, тому ми вирішили, що це буде об'єднаний захід, і не стали забороняти комусь", - пояснив представник облдержадміністрації Віктор Ніколаєнко в коментарі Gazeta.ua.

"Забороняти чи дозволяти влада вирішує виходячи зі своїх інтересів, - вважає Марія Олійник з "Просвіти". - Коли ми збиралися відзначити 20-річчя Незалежності нам свято заборонили, хоча всі три подавця заявок - Народний Рух, Громадянська позиція і шахтарі інваліди узгодили свої дії. А партія Вітренко та "Фронт змін" (він теж подав заявку) по суті антагоністи. "Вітренківців", я думаю, влада витягнула з небуття навмисно - щоб дискредитувати екологічний протест. Цим примарам минулого навіть сказати нічого - вони тільки включають свою музику".

Нагадаємо, перша екологічна акція протесту жителів Донецька відбулася на площі біля Донецької облдержадміністрації 1 лютого. Тоді її дискредитували своєю несподіваною появою на площі представники фінансової піраміди "МММ" та організація "Український Вибір" Медведчука.

Зараз ви читаєте новину «"Shell, геть з України" - матері просять не допустити геноциду жителів Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

117

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути