середа, 16 листопада 2011 21:17

Лідера донецьких чорнобильців із Пенсійного фонду винесли на ношах
26

Фото: Фото: Тетяна Заровна

Донецьким представникам влади вдалося умовити голодуючих чорнобильців покинути актовий зал управління Пенсійного фонду, але масове голодування триває.

Близько 18.00 до будівлі управління Пенсійного фонду почали прибувати чиновники з районних, міських та обласних органів влади. Вони провели переговори з 28 учасниками акції, які продовжували перебувати в актовому залі.

Зовні вхід до будівлі охороняли працівники "Беркуту", а всередині державної установи - працівники приватної охоронної фірми "Руслан", які перешкоджали доступу журналістів.

"Нас найняв обласний центр по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат", - повідомив охоронець Михайло Дуков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Свобода" мріє простягнути руку чорнобильцям, але ті поки що не хочуть

О 19.00 з будівлі Пенсійного фонду винесли на ношах лідера акції Миколу Гончарова. Вже на вулиці знепритомнів чорнобилець з міста Старобешеве Сергій Чіжук. Вони знаходилися без свідомості, як їх відвезли на машинах "швидкої допомоги". Інші учасники голодування також покинули будівлю Пенсійного фонду.

На вулиці біля управління ПФ, незважаючи на мороз, залишається наметове містечко з двома десятками наметів. У містечку перебуває близько ста чорнобильців. 43 людини продовжують голодування - третю добу нічого не вживають, крім несолодкого чаю.

Кожен з них підписав заяву про свою добровільну участь у акції. У цій заяві вся відповідальність за наслідки покладається на президента України.

"Я інвалід 2 групи, переніс 2 інфаркти, мені вирізали пухлину, маю цукровий діабет, але готовий продовжувати голодування, - повідомив Gazeta.ua 59-річний Петро Голованенко з міста Ясинувата. - Моя перерахована пенсія скоротилася до 1240 грн, а на ліки щомісяця витрачаю близько трьох тисяч гривень. Я повністю розчарувався в Азарові і Партії регіонів, хоча є її членом, думав, що ця партія потрібна країні, працював у громадських приймальнях. На оздоровлення всіх чорнобильців країни наступного року влада задумала витратити 50 мільйонів, а на оздоровлення народних депутатів - 450 мільйонів гривень.

Я думаю, що 30 тисяч пенсії отримують лише ті, хто в Чорнобилі близько не був. Потрібно видати інформацію на кожного чорнобильського пенсіонера і перевірити. Якщо хтось отримує пенсію не заслужено, це можна дізнатися. Але у тих, хто працював у Чорнобилі, ліквідовував аварію, пенсію у жодному разі не можна урізати".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кожна сім'я має пільговика

Донецька облдержадміністрація поспішила повідомити про повне закінчення акції протесту. Після телефонної розмови з головою установи всі чорнобильці, що знаходилися в актовому залі Пенсійного фонду, ухвалили рішення залишити приміщення. Про це поінформувала ЗМІ прес-служба губернатора Андрія Шишацького.

Рядові учасники акції, які продовжують голодування в наметах, сподіваються на повне виконання своїх вимог про повернення урізаних з 1 листопада пільгових пенсій. Напередодні Донецька облрада виділила 40 тисяч гривень матеріальної допомоги 11 онкологічним хворим з числа протестувальників.

Зараз ви читаєте новину «Лідера донецьких чорнобильців із Пенсійного фонду винесли на ношах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути