вівторок, 09 квітня 2013 16:04

Черкаські нирочники написали лист Януковичу
7

Фото: Фото: Інна ІЩУК

Сьогодні у Черкасах хворі на ниркову недостатність провели чергову акцію протесту під стінами облдержадміністрації.

Минулого разу начальник управління охорони здоров'я Леонід Брожик запевнив мітингувальників, що до кінця березня вирішить ситуацію, але й до цього часу не уклали договори з клінікою та не фінансують лікування.

"Із області прийшла вказівка на район про фінансування мого лікування у "Фрезеніусі". А голова району давить на сільського голову. Чого ж усе село має платити за моє лікування? - каже Анатолій Затірка із с. Мале Старосілля Смілянського району. 5 років лікувався в обласній лікарні, 3 роки у "Фрезеніусі". - Що може зробити сільський голова, якщо у нас 800 жителів. Колгоспи розвалені, усе розвалено. 120 тисяч треба виділити з сільради. Це ж нереально. Кажуть, щоб переходив на лікування в обласну. Але куди ж нас переводити? Там 90 осіб, а де вони приймуть ще 60? Там формують уже четверту зміну: з 22.00 до двох ночі. А тут на 240 осіб розрахований заклад, третій поверх узагалі гуляє, а вони не пускають пацієнтів, які хочуть сюди перейти".

"Та тільки на обличчя подивіться? В обласній люди ходять жовті, смуглі, бо очистка не на тому рівні", - каже одна з учасників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За кошти хворих черкаські чиновники їздитимуть на обід та піаритимуться в газетах

"Мене взимку запитували: "Ти що на Канарах була?", - сміється Світлана Курінна.

О 10.00 мітингувальники розгортають велике полотно з написом "Доручення Президента України - килимок С. Тулуба". Тут зібралося близько 30 хворих. Розгортають плакати з написом "Фрезеніус - це життя". На обличчя одягають пов'язки з написами "Інвалід першої групи".

"Рік тому пацієнти, які потребують гемодіалізу та знаходяться на останній стадії, звернулися до президента, - розповідає координатор акції та син однієї з пацієнток "Фрезеніусу" Олександр Гердз. - Власне, президент став на бік пацієнтів і персонально видав доручення голові облдержадміністрації. Але воно не виконується місцевими органами влади. А на прес-конференції Сергій Тулуб казав про фінансування лише Черкаського району, а в клініці лікуються представники всієї області, не лише Черкас. До того ж, такі розмови він веде не вперше. Сліди на килимі символізують самого Тулуба, який щодня приходить на роботу і топчеться по ньому. Дві паралельні акції проходять: одна в Черкасах, інша в Києві. Мітингом у Києві ми нагадуємо президентові, що 62 людини потребують його допомоги і не буде перебільшенням сказати, що ці люди помруть, якщо не буде вирішений цей конфлікт".

Кілька осіб ідуть на переговори в облдержадміністрацію. Решта мовчки стоїть із плакатами. Через півгодини жінки повертаються. Кажуть, що влада внесла нову пропозицію, що "Фрезеніус" повинен окремо домовлятися з кожним районом Черкаської області.

Зараз ви читаєте новину «Черкаські нирочники написали лист Януковичу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути