пʼятниця, 26 серпня 2011 11:08

Аерозольний гель став фарбою, а асфальт - полотном на об'ємних малюнках стріт-арту
17

Манфред Стадер - "3D"
Фото: Фото: adme.ru
Едгар Мюллер - "Льодовиковий період"
Едгар Мюллер - "Льодовиковий період"
Едгар Мюллер - "Льодовиковий період"
Едгар Мюллер - "Водоспад"

Об'ємні малюнки на асфальті - це особливий напрямок стріт-арту, основа якого - перспектива й обман зору. Таку картину - анаморфоз - можна побачити лише з певної точки, адже тільки з неї навмисно спотворене зображення набуває правильного вигляду.

Історично перша графіка на асфальті з'явилась в Італії в XIV столітті, тоді художники, що самостійно навчались малюванню, кочували з міста в місто, розважаючи народ зображеннями різних релігійних сюжетів прямо на середньовічних площах.

Сьогодні техніку створення тривимірних і одночасно плоских зображень на основі спотворення та перспективи широко використовують і в рекламних цілях. Зростає кількість художників, які обирають своїми полотнами асфальт. Найвідоміші сьогодні: Едгар Мюллер, Едуардо Ролер, Джуліан Бівер, Манфред Стадер, Курт Веннер та інші.

44-річний Едгар Мюллер народився і живе в Німеччині. У 25 років Едгар зрозумів, що хоче повністю присвятити своє життя стріт-арту. З тих пір ілюзорні малюнки на асфальті - це для художника і хобі, і професія, і спосіб заробітку на життя. Едгар Мюллер малює свої 3D малюнки олійною та аерозольною фарбами. Площа його картин може досягати 400 квадратних метрів (практично площа баскетбольної площадки). Створення одного шедевра 3D-мистецтва займає в художника в середньому 5 днів.

Едуардо Ролер - аргентинський художник, тимчасово проживає в Іспанії - створює фотореалістичні картини на вулицях міста. На відміну від малюнків Едгара Мюллера або Джуліана Бівера роботи іспанського колеги несуть велике соціальне та політичне навантаження. Кожен малюнок художника наповнений змістом, сатирою, критикою або філософським підтекстом, який змушує затримати погляд на картині й задуматись.

Британський вуличний художник Джуліан Бівер - відомий живописець крейдою по асфальту та найпопулярніший з усіх художників цього жанру. За 20 років творчості Джуліан не раз малював рекламні композиції для найрізноманітніших брендів - він навіть до Росії з цією метою приїжджав, не кажучи вже про США, Великобританію, Францію, Бразилію та інші країни з високим рівнем креативності в рекламі.

Манфред Стадер уперше випробував асфальтний живопис на початку 80-х років під час навчання в знаменитій Школі мистецтв Штеделя у Франкфурті. 1985 року він уже був визнаним майстром цього рідкісного жанру. Манфред Стадер малює оптичні ілюзії на тротуарах і стінах будинків.

Зараз ви читаєте новину «Аерозольний гель став фарбою, а асфальт - полотном на об'ємних малюнках стріт-арту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути